VIDEO / Ordonanța de protecție – mecanism de ocrotire a victimei violenței domestice

Sursa foto: cdf.md

Violența în familie este un fenomen care ia amploare în țara noastră an de an, iar în vederea contracarării lui sunt implicate mai multe verigi ale sistemului de drept. Potrivit statisticilor, anual peste 10 mii de persoane sunt supuse abuzului fizic sau psihologic comis de către un membru al familiei, iar cel puțin 5 cazuri se soldează cu decesul victimei.  Mecanismul de ocrotire a persoanelor supuse agresiunii este ordonanța de protecție, care poate fi solicitată de la instanța de judecată printr-o cerere care se examinează în 24 de ore.

„Ordonanța este o hotărâre judecătorească care stabilește anumite obligații și interdicții ale agresorului în raport cu victima, precum: obligația de a părăsi locuința în care domiciliază împreună, indiferent de cine este proprietar, poate fi chiar agresorul proprietarul locuinței.”, spune Vladislav Schibin, judecător la judecătoria Bălți.

Dacă până în 2021 o bună parte dintre agresori încălcau prevederile ordonanței de protecție, odată cu aplicarea monitorizării electronice a acestora prin intermediul brățărilor dotate cu GPS, cazurile se întâlnesc mult mai rar. Cei care totuși nu respectă restricțiile din ordonanță se aleg cu dosar penal.

„Din 2021 a fost implementată și monitorizarea electronică, astfel în cazul în care se aplică măsurile de protecție a victimelor violenței în familie, agresorul este imediat însoțit la organul de probațiune, care îi aplică brățara de monitorizare electronică pe care acesta o va purta pe întreaga durată a aplicării a măsurilor, adică până la trei luni.”, mai spune Vladislav Schibin.

Cererea prin care este solicitată ordonanța de protecție se depune la judecătorie fără achitarea taxei de stat, la domiciliul sau la locul de aflare a victimei ori a agresorului, la locul comiterii abuzului sau la locul unde victima a solicitat asistență. Angajații judecătoriei sunt cei care asigură înfățișarea în ședință a  părților în dosar, dar și asistența juridică garantată de stat pentru victimele violenței.

Mai multe detalii aflați în video de mai jos:


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *