Opt motive de ce să nu îți lași copiii, niciodată, să se scalde în havuz

Foto: Gabriela Boxan

De când a fost inaugurat havuzul din Piața Independenței din centrul municipiului Ungheni, autoritățile unghenene tot sesisează problema scăldatului copiilor în havuz. În acest sens, primăria municipiului Ungheni a venit de nenumărate ori cu apelul de a nu transforma Piața Independenței în plajă. „Havuzul, cu muzică și lumină, a fost construit pentru a fi admirat, pentru a se aduna lumea în jur și a petrece clipe frumoase aici. Nu lăsați copiii, unii în pielea goală, să alerge printre duze, evitați aglomerarea băncilor cu prosoape, pungi pline cu haine de schimb, mâncare, etc”, se arată în adresarea administrației publice locale.  Dar, părinții acestor copii nu cunosc faptul că este periculos și din punct de vedere a sănătății ca să lase copiii să se scalde în havuz.

În acest context Alesea Kacherovskaya, medica de familie, a specificat pentru mamaplus.md cât este periculos pentru cei mici ca să se bălăcească cu mâinile și picioarele, nemaivorbind despre scăldat. „Havuzul nu este piscină! Este extrem de important ca părinții vizați să conștientizeze pericolul la care își expun copiii atunci când le permit să se scalde în aceste fântâni arteziene”, a menționat specialista.

De asemenea specialista a menționat 8 motive de ce nu trebuie să-ți lași copilul să se scalde în havuzurile din oraș:

  1. Havuzul este un loc în care pericolul traumatismelor la copii este destul de mare. Suprafața alunecoasă a plăcuțelor din gresie nu este proiectată pentru scăldatul copiilor, iar riscul de accidentări este foarte înalt.
  2. Havuzul este o locație decorativă, având la bază numeroase fire electrice, pompe, tensiune înaltă, iar riscul de electrocutare este înalt.
  3. În havuzuri se scaldă persoanele fără adăpost și câinii, fiind un loc în care păsările își fac deseori nevoile. Apa din havuzuri nu este schimbată în totalitate, ci parțial o dată pe lună, fiind de obicei apă pentru uz industrial prelucrată cu clor. Prin urmare, nu este bună pentru scăldat!
  4. În aceste zone improvizate pentru scăldat riscul de infestare cu diverse infecții este destul de înalt. E.coli, Salmonella, lambliaza, dizenteria – toate aceste infecții ajung în apa havuzului din fecalele păsărilor și animalelor. Pericolul este și mai mare pentru copiii care înghit această apă sau își introduc degetele în gură în timpul scăldatului în havuz.
  5. Pe lângă aceste infecții, există riscul contractrii psitacozei. Este un virus care se transmite de la păsări, în special de la porumbei.
  6. Există multe cazuri de infectare cu Hepatita A, enterovirusuri și rotavirusuri.
  7. Schimbările bruște de temperatură sunt periculoase pentru sănătatea copiilor. Afară sunt temperaturi înalte, iar apa din aceste havuzuri este destul de rece.
  8. Spre deosebire de locurile special amenajate pentru scăldat, în preajma acestor havuzuri nu sunt instalate cabine de duș.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *