VIDEO / Mai pregătite de a asista cazurile de violență în familie și violență în bază de gen

Cele șase echipe multidisciplinare (EMD) din raionul Ungheni sunt mai pregătite pentru a asista cazurile de violență în familie și în bază de gen. Și asta după ce au participat la cele trei ateliere de instruire din cadrul Programului de instruiri în domeniul prevenirii și combaterii violenței împotriva violenței în bază de gen și violenței în familie, pentru membrii EMD din raioanele Cahul și Ungheni.

Potrivit organizatorilor, sesiunile de instruire au fost organizate cu scopul de a face schimb de experiență și bune practici în domeniul prevenirii violenței în familie, în lucrul cu agresorii și victimele, de a spori abilitățile în comunicare, cooperare și gestionare a cazurilor de violență în familie, în calitate de membri/e ai/ale echipei multidisciplinare.

Este important să schimbăm și stereotipurile de gen, care persistă în societatea noastră și care persistă în localități. Pentru că de aici pornim și de aici noi ajungem la violență în bază de gen și violență domestică. Ne dorim niște comunități în care nu există loc de violență, în care toți membrii comunității conviețuiesc  în armonie, pace și liniște”, afirmă Laura Grecu, manageră de program UN Women.

Ultima sesiune de instruire a avut loc săptămâna trecută, pe 29 iunie. Cei 27 de membri și membre ai/ale echipelor multidisciplinare din municipiul Ungheni, dar și satele Pîrlița, Rădenii Vechi, Zagarancea, Mănoilești și Măcărești s-au angajat activ în exerciții și activități de grup, care au generat schimb de experiență în asistarea cazurilor de violență, familiarizarea cu specificul de lucru atât cu agresorii, cât și cu victimele. Totodată au identificat măsurile de spirjin și protecție a victimelor violenței în familie și au discutat, în grup, despre prevenirea arderii profesionale a specialiștilor care activează în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

Identificarea, documentarea și asistența victimelor violenței în familie necesită o abordare participativă și centrată pe victimă. De cele mai multe ori membrii/le echipei multidisciplinare se confruntă cu un șir de provocări în lucrul cu victimele. Aceste instruiri vin în întimpinarea lor, de a fi mai pregătiți, eficienți și uniți în fața violenței”, afirmă Ludmila Popovici, directoare executivă RCTV Memoria.

Iar membrii EMD susțin că atelierele de instruire întotdeauna sunt binevenite, anume pentru creșterea profesionalismului. „Instruirile la care participă echipele multidisciplinare din comunitățile în care se implementează proiectul, au numai de câștigat”, afirmă Ira Turețchi, membră a EMD Zagarancea, după care completează: „Este important ca specialiștii din cadrul EMD să fie școliți perntru a produce schimbările atât de necesare în societatea noastră, să avem toleranță zero la cazurile de violență față de femei și fete, să existe o abordare și o colaborare intersectorială sănătoasă cu realizarea obiectivelor comune la rezolvarea cazurilor de violență.”

Aliona Manciu, coordonatoare  EMD Măcărești menționează că exercițiile practice din cadrul atelierului „Documentarea Violenței în bază de gen” au ajutat-o să gândească mult mai profund asupra măsurilor de identificare, sprijinire și protecție a victimelor violenței în familie.

Un alt subiect foarte actual a fost prevenirea sindromului de ardere profesională, un subiect despre care nu se prea vorbește dar este destul de important”, afirmă ea.

NOTĂ: Evenimentul a fost organizat de către RCTV Memoria în parteneriat cu AO Promo-LEX, în cadrul proiectului „Un răspuns mai ferm al echipelor multidisciplinare din raioanele Cahul și Ungheni, la violența în bază de gen”, parte a proiectului EVA „Promovarea egalității de gen din raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *