O alee a egalității de gen va fi amenajată în orașul Cornești

Așa va arăta aleea

În câteva luni, la Cornești, va fi amenajată o alee a egalității de gen. Atât locuitorii orașului Cornești, cât și cei din localitățile învecinate, persoanele venite în ospeție și refugiații din Ucraina stabiliți în oraș vor avea posibilitatea să se relaxeze aici și să petreacă util timpul.

Amenajarea spațiului are loc în cadrul proiectului „Aleea Egalității de Gen din orașul Cornești”, implementat de membrii comunității, în parteneriat cu Asociația Obștească „Făclia” și Primăria orașului Cornești. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc în luna aprilie, în cadrul căruia au participat mai mulți reprezentanți ai comunității.

„Pentru a promova o societate sensibilă la gen, pentru a demonta stereotipurile de gen și a renunța la rolurile tradiționale atribuite bărbaților și femeilor, ne-am propus să creăm această Alee a Egalității de Gen în orașul Cornești”, a menționat Vera Buga, primara orașului, în cuvântul de adresare către localnici.

Potrivit ei, acest spațiu va fi folosit pentru a găzdui diverse activități culturale în cadrul cărora vor fi promovate inclusiv ideile despre egalitate și eliminarea violenței în bază de gen.

Proiectul include amenajarea unui spațiu cu bănci pe care vor fi înscrise mesaje ce demontează stereotipurile de gen și exprimă ideile despre egalitate și respect. Aleea urmează să fie amenajată (cu bănci și coșuri de gunoi), precum și iluminată.

„Existența acestui spațiu amenajat va permite bărbaților și femeilor, de diferite vârste, să interacționeze și, când vor traversa aleea, vor vedea mesajele care demontează stereotipurile. Instalarea unor bănci pe marginea aleii va contribui la îmbunătățirea comunicării între membrii comunității, între refugiații din urbe și locuitorii din satele învecinate, indiferent de gen și vârstă”, a subliniat Vera Buga.

Zona pentru amenajarea aleii a fost deja identificată Aceasta se află în joncțiunea dintre gimnaziul „Dimitrie Cantemir”, Școala de Arte Plastice, Asistența Medicală Urgentă, Centrul Medicilor de Familie, Inspectoratul de Poliție, Primăria orașului Cornești etc. Aleea egalității de gen va duce către foișorul deja instalat care, la fel, servește drept un punct de desfășurare a activităților în aer liber sau de relaxare și comunicare între membrii societății.

Pe data de 6 mai, a fost organizată o întâlnire cu localnicii, în cadrul căreia aceștia au aflat ce înseamnă egalitatea de gen și care este importanța ei în viața comunității. Andrian Lupu, parohul bisericii „Sfântul Gheorghe” din orașul Cornești, le-a explicat părinților, în special, despre particularitățile de dezvoltare psihologică a copiilor și necesitățile lor emoționale la diferite vârste.

Potrivit Verei Buga, valoarea totală a proiectului constituie 170 de mii de lei. Perioada de implementare este de șase luni.

Inițiativa „Aleea Egalității de Gen din orașul Cornești” este implementată cu susținerea „Terre des Hommes” Moldova, în cadrul Proiectului „Toleranță zero față de violența în familie în regiunile Cahul și Ungheni”, parte a Proiectului EVA „Promovarea egalității de Gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF.


Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *