Vara începe cu avertizare de pericol excepţional de incendiu

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat până pe 7 iunie Cod Galben de pericol excepţional de incendiu, scrie moldpres.md. 

Conform meteorologilor, din cauza lipsei precipitațiilor, în intervalul 31 mai – 7 iunie, se prevede pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole. În acest sens, salvatorii şi silvicultorii avertizează că este posibilă aprinderea terenurilor agricole, a depozitelor de furaje, zonelor cu vegetaţie forestieră, locuinţelor şi anexelor gospodăreşti.

Serviciile respective cer populaţiei să evite utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu. Totodată, este recomandată restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

Conform SHS, în zilele 1-2 iunie, în ţară se vor înregistra valori termice diurne până la 32 grade Celsius. Noaptea, mercurul termometrelor se va ridica până la 18 grade, izolat se prevăd ploi cu descărcări electrice.

NOTĂ: Iunie este luna cireșelor, drept pentru care în popor este cunoscută sub denumirea de „Cireșar” sau „Cireşel”. Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră şi tună în luna iunie, vara va fi ploioasă şi recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via şi strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu şi la struguri. În această lună se seamănă ridichile de toamnă, guliile şi conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *