FOTO / La Zagarancea a fost reînviată o tradiție uitată – Claca

Sursa foto: Primăria Comunei Zagarancea

O clacă de toată frumusețea a fost desfășurată timp de câteva zile în satul Zagarancea. La clacă au participat bărbații, femeile și copii care au dat o mână de ajutor la construcția Casei Strămoșești „La tătuca și mămuca”. În acest context participanții au cărat apă, au aruncat paie, au călcat lut cu picioarele și au clădit pereții Casei care este amplasată pe teritoriul Muzeului satului.

Realizată într-o formă mai teatrală claca a impulsionat implicarea participativă a locuitorilor satului nu doar la identificarea problemelor, dar și a soluțiilor reieșind din perspectiva egalității și oportunităților de gen din domeniile economic, social, cultural și politic. Claca mare a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești”, satul Zagarancea.

Potrivit grupul de inițiativă locală ”Datina”, proiectul are drept scop construcția unei Case strămoșești  „La tătuca și mămuca”, amplasată pe teritoriul Muzeului satului, „În ograda bunicilor grijulii” din satul Zagarancea, care va pune în valoare tradițiile locului și va oferi vizitatorilor ospitalitate şi experienţe unice. În cadrul Case strămoșești „La tătuca și mămuca” vor fi organizate șezători, mese rotunde, activități menite să conjuge forțele actorilor comunitari de ambele sexe.

Astfel prima mână de lut a clădit-o preotul, tot el a sfințit și locul. Iar după o zi de muncă, vine și rasplată – o masă cu sarmale fierbinți, plăcinte, legume proaspete din grădină și un pahar de vin roșu.

——————————————————————————————————————————————————-

Construcția Casei Strămoșești „La tătuca și mămuca” are loc în cadrul Proiectului ”Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești” este realizat cu suportul AO Centru Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare”(CPD), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen prin prisma valorilor tradiționale strămoșești” în raioanele Cahul și Ungheni finanțat de Uniunea Europeană și emplementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor.

Editor: Gabriela Boxan

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *