Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” este propus spre consultare publică

Foto simbol. Sursa: unica.md

Proiectul conceptului sistemului de vot prin internet „e-Votare”, elaborat de Grupul de lucru interinstituțional creat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale (CEC), a fost prezentat publicului. Prezentarea a avut loc în cadrul celei de-a cincea videoconferințe EUDebatesCafe, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Documentul stabilește aspectele generale precum obiectivele, principiile creării și sarcinile sistemului de vot prin internet, dar și delegarea atribuțiilor altor instituții ce vor avea competențe în organizarea întregului proces. Totodată, conceptul sistemului de vot prin internet prevede aspectele tehnice cum sunt: descrierea sistemului și locul acestuia în arhitectura CEC și MCloud, identificarea alegătorilor și autentificarea acestora în sistem, securitatea cibernetică. Elaborarea și implementarea sistemului urmează a fi realizate în câteva etape, fiecare din ele având un plan de acțiuni aferent.

Angelica Caraman, președinta CEC, a menționat că necesitatea dezvoltării unui sistem alternativ de vot prin internet, este determinată de progresul tehnologic înregistrat, dar și de realitățile provocate de pandemia COVID-19. Totodată, președinta s-a referit la studiile efectuate în domeniu care au arătat că Moldova are toate premisele de bază necesare pentru introducerea votului prin Internet în viitorul apropiat: „Implementarea votului digital este un pas firesc la ceea ce deja s-a realizat, or noi avem elaborat și gestionăm Registrul de Stat al Alegătorilor, avem acel program de evidență a votării în ziua alegerilor, este un sistem fiabil privind marcarea prezenței la vot a alegătorilor. Având echipamentul necesar în fiecare secție, conexiune la internet și o comunicare permanentă prin intermediul acestui sistem, putem să spunem că avem o bună bază pregătită pentru a urma pașii de implementare a votării prin internet”.

Comisia Electorală Centrală își propune să implementeze votul prin internet după modelul estonian, Estonia devenind primul stat din lume care a organizat votarea electronică juridic recunoscută cu proiectul-pilot în alegerile municipale din Tallinn în octombrie 2005.

Dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet” este unul din obiectivele asumate de către Comisia Electorală Centrală, conform Planului Strategic al instituției pentru anii 2020-2023.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *