La Dereneu s-a desfășurat o nouă ediție a Festivalului dansului popular moldovenesc

În zi de duminică, pe 29 mai, la Dereneu a fost sărbătorit dansul popular. Cea de-a II-a ediție a ,,Festivalului Dansului Popular Moldovenesc” a adunat în localitate tocmai 13 colective artistice din întreaga țară.

Peste 300 de dansatori s-au întrecut în măiestrie și mișcări care de care mai complicate și spectaculoase, iar publicul a savurat din complexitatea coregrafiilor și unicitatea interpretărilor. Casa de Cultură din Dereneu a fost împânzită de costume populare, de ritmuri apăsate, muzică bună și multă veselie.

Colective de dans din municipiul Chișinău, satele Dereneu, Răciula și Bravicea din raionul Călărași, Vorniceni, raionul Strășeni, dar și din orașele Călărași, Ungheni, Strășeni, Cimișlia, Drochia și Telenești, au strălucit, la propriu, pe scenă.

Festivalul a început cu un alai al colectivelor care, cu muzică și chiote au ajuns la casa de cultură. Cu adevărat, magia ritmului popular a domnit în acea zi la Dereneu, acolo unde dansul este la el acasă datorită lui Petru Rutcovschi, conducătorul artistic al colectivului de dans ,,Andrieș” din localitate, care deja de 51 ani duce faima satului oriunde ar merge.

Ideea de a organiza un festival al dansului la Dereneu îi aparține Elenei Oaserele, fostul primar de Dereneu, care în 2019 a realizat o primă ediție: „Cu ani în urmă, la Dereneu se dansa frumos și întotdeauna eram printre primii”, spunea ea atunci.

Scena casei de cultură a tremurat în acea zi sub picioarele dansatorilor, iar colectivele participante au primit diplome, trofee și o mare de aprecieri. În aceeași zi, în cadrul festivalului a fost organizată și expoziție cu degustare de vinuri autohtone, la care localnicii au adus de acasă cel mai bun vin din beci. Expoziția a fost organizată de Nicolae Luca, directorul – fondator al Școlii de Sommelier din Moldova, originar din Dereneu.

Primarul de Dereneu, Vasile Re-venco spune că această ediție a festivalului ar fi trebuit să se desfășoare încă în anul 2020, dar s-a amânat din ca­uza pandemiei. „Am așteptat atunci și câteva colective din România, Bulgaria și Ucraina, dar pandemia ne-a dat planurile peste cap. Din păcate, nici în acest an nu am putut să primim oaspeți din străinătate, din cauza situației din Ucraina, dar ne dorim ca festivalul să devină unul internațional”, a accentuat primarul, după care a mai adăugat: „Ediția din acest an a fost una foarte reușită, chiar peste așteptările noastre”.

Potrivit primarului, obiectivul autorităților publice este să promoveze valorile neamului, dansul și portul popular. „Faptul că am avut alături dansatori de toate vârstele, deja ne face să credem că există continuitate pentru ceea ce ne-au lăsat strămoșii ca moștenire”, a conchis Vasile Revenco.

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *