Festivalul Zemii de la Sipoteni a ajuns la a șasea ediție

Sursa foto: diez.md

Se știe că cea mai bună zeamă se pregătește la Sipoteni. Acest fapt o demonstrează Festivalul Zemii care are loc, anual, de sărbătoarea Duminica Mare.

Festivalul Zemii din acest an a ajuns la cea de a VI-a ediție și s-a desfășurat la data de 12 iunie în locul bine cunoscut de săteni – La salcii, din satul Tochile. Sute de oameni au venit la festival să guste din cea mai gustoasă zeamă, pregătită de cei nouă concurenți, care au tins spre a obține titlul pentru ”Cea mai gustoasă zeamă”.

„Sunt nespus de bucuros că la Sipoteni organizăm o nouă ediție a festivalului și am reușit să adunăm multă lume frumoasă aici și să-i aducem acasă și pe cei plecați. Ne vom strădui să menținem această tradiție și ne vom mai strădui să-i aducem acasă pe cei care sunt împrăștiați prin lume”, a subliniat, la început, Vasile Rață, primarul de Sipoteni.

Festivalul a fost deschis de către fanfara localității, după care a fost prezentat și regulamentul concursului. Ulterior, membrii juriului, cinci la număr, au mers de la masă la masă pentru a gusta din zeama pregătită de către bucătarii grupului.

„Recunosc că aceasta nu este o muncă tocmai ușoară, însă o inițiativă frumoasă și o experiență foarte interesantă. Fiind participantă pentru a șasea oară la acest festival, emoțiile oricum sunt prezente, fiindcă ne dorim să ajungem la așteptările juriului, dar mai ales să bucurăm și oamenii care ne gustă din zeama pregătită. Anul acesta, colectivul nostru a hotărât să adauge și o taxă pentru zeamă, iar ulterior banii adunați să fie donați caritabil”, a menționat pentru diez.md, Tatiana Rață, participantă la concurs.

Între timp, cei prezenți la festival au putut să se relaxeze, să asculte piesele prezentate de către copiii talentați din localitate și… să guste din zeama făcută în cantități mari de către participanții la festival.

„Acest festival este unul bine-venit, o ocazie superbă de socializare și de schimb de rețete între participanți. Atmosferă fantastică, voie bună, muzică și zeamă gustoasă, de acestea au parte sipotenenii în fiecare an”, a menționat pentru aceeași publcație, una dintre vizitatori, Nicoleta Lipcan.

Astfel, cea mai gustoasă zeamă a fost pregătiră de către Salonul „Prestige” (locul 1); urmat de Primăria comunei Sipoteni (locul 2) și Casa de Cultură Sipoteni (locul 3).

De mențiuni s-a învredinit Liceul „Mihai Eminescu”, Grădinița „Prichindel”, Grădinița „Clopoțel”, Asociația de Băștinași Juniori din Sipoteni, Familia Popovici și Familia Rău.

De notat că, inițitiva de a organiza un Festival al Zemii a venit din partea autorităților publice locale după ce, în 2016, un copil de 9 ani, Daniel Rău, și-a expus dorința, prin intermediul unei emisiuni televizate, ca mama lui să pregătească o zeamă mare din care să guste tot satul. „Acesta a fost un imbold, și chiare îi mulțumim acestui băiat pentru idee. Ne dorim ca acest festival, cu timpul, să devină unul național și de ce nu, internațional, pentru că primăria Sipoteni are potențial și posibilități”, a conchis primarul.

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *