În curând, o nouă carte despre calvarul deportărilor din satele raionului Ungheni, semnată de Corneliu Prepeliță

Istoricul Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor „Nicolae Iorga”, dar și specialist în cadrul Direcției Educație Ungheni a declarat, în cadrul unei conferințe istorice care a avut loc săptămâna trecută la Sculeni, că planifică, în toamnă, să lanseze o carte „Calvarul deportărilor din satele raionului”.

În carte se va regăsi lista deportaților din satele raionului Ungheni, o serie de memorii, interviuri cu cei deportați care au mai rămas în viață.

Dânsul a menționat că își dorește ca, în fiecare localitate să fie câte un dosar al unui deportat din localitatea respectivă. „Istoriile familiilor celor deportați sunt foarte tragice. Am luat circa 30 de interviuri ale persoanelor deportate, care au mai rămas în viață, iar evenimentele descrise erau cumplite și emoționante”, a spus el.

La conferință, istoricul i-a îndemnat pe cei tineri să se documenteze asupra acestui subiect – deportările, iar dacă vor cunoaște deportați, care poate mai sunt în viață, să nu ezite să-i viziteze pentru a asculta și înregistra experiența lor, din momentul deportării și pe durata șederii lor în Siberia.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *