O dublă lansare de carte… ca la carte, a scriitorului călărășean Efim Chicu

O dublă lansare de carte a încântat publicul venit la mijlocul lunii aprilie la Casa Raională „Ion Ungureanu” din orașul Călărași. Cunoscutul scriitor Efim Chicu și-a adunat cei mai buni prieteni, veniți din diferite regiuni ale Moldovei și chiar de la București, la o întâlnire de suflet, în ajun de Sfânta Sărbătoare a Floriilor.

Cărțile de versuri ”Țărâna care suntem” și ”Singuri, aproape…” sunt ultimele apariții editoriale semnate de autor, din seria de zece cărți pe care le are la activ. Evenimentul de lansare a celor două cărți s-a ținut chiar în prag de ziua de naștere a poetului, iar cei de față i-au adus cele mai frumoase urări și recunoștință.

Printre invitații de vază la sărbătoare s-au inclus mai mulți artiști autohtoni, care sunt îndrăgostiți iremediabil de cuvântul maestrului. Cei mai mulți dintre ei au în repertoriu cântece pe versurile lui Efim Chicu. Printre ei, s-au numărat: Vali Boghean, Viorel Burlacu, Vasile Lupu-Cetireanu, Anatol Mîrzenco, Mircea Zgherea, Victor Celan, Aliona Leșanu, Vitalie Todirașcu, Iulian Pălitu, dar și ansamblurile de muzică populară ”Dacii” de la Vălcineț și ”Haiducii” de la Meleșeni.

Așa cum se cade la o lansare de carte, nu puteau lipsi din sală scriitorii, printre ei: Victor Cobzac, Mihai Doloton, Lidia Grosu, Sabina Cojocaru, Veronica Bumbu, Diana Sava Daranuța și alții. De pe scenă, colegii de la Uniunea Scriitorilor din Moldova, au accentuat unicitatea versului lui Efim Chicu, au scos în evidență profunzimea expresiilor uzitate, dar și frumusețea metaforelor cu care autorul jonglează la nesfârșit.

”Versurile lui au menirea de a revigora deșertul unui suflet, sugerându-i spațiul imens al iubirii de Dumnezeu, de valori general-umane, de bun-creștin, punctul-forte de pornire şi de revenire fiind dorurile de neam și Țară, –  prin care, dacă le avem, ne mai rămâne o șansă întru a renaște şi a învinge”, notează scriitoarea Lidia Grosu.

Preț de mai bine de trei ore, publicul a savurat sâmbătă din atmosfera de poveste, în care s-au îmbinat armonios versurile profunde cu melodii deosebite, în mare parte acompaniate la chitară. Emoțiile au ținut spectatorii în suspans, au smuls lacrimi, zâmbete și multe aplauze.

Scriitorul călărășean s-a arătat copleșit de valul de cuvinte frumoase și îmbrățișări pe care le-a primit în ziua respectivă. De altfel, tradiția de a lansa în fiecare primăvară câte o carte nouă vine de mai mulți ani și doar pandemia a oprit cursul firesc al lucrurilor. Promisiunea autorului de a scrie o nouă carte, i-a bucurat pe iubitorii de poezie adunați la lansare.

NOTĂ:

Efim Chicu s-a născut la 21 aprilie 1958, satul Vălcineţ, raionul Călăraşi. Soarta l-a dus la Meleșeni, acolo unde a lucrat mulți ani ca profesor de limbă română și istorie. Scriitorul este absolvent al  Facultății de Litere de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău. În anul 2019 Efim Chicu a primit titlul de Cetățean de onoare al raionului Călărași, dar și al satului Vălcineț. În ianuarie, curent, Efim Chicu s-a învrednicit de o Diplomă de recunoștință a Parlamentului Republicii Moldova. Autorul a publicat 10 cărți atât la Chișinău, cât și la Timișoara sau București. Acestea sunt: „Sărută-mă pe frunte-nţelepciune”, „Tribut pentru abuz de spirit”, „Amorebieta”, „Doamna din acvariu”,  ”Cubul cu o singură față solară”, ”Prisaca unui rol stelar”, ”Umbrela singurătății”, ”Ochiul de sub copertă”, ”Țărâna care suntem” și  ”Singuri, aproape”.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *