Noaptea Muzeelor a fost marcată și în acest an la Călărași

Imagine: Doina Harea

Tradițional, la data de 18 mai, de Ziua internațională a muzeelor, este organizată și Noaptea muzeelor, ceea ce înseamnă că muzeele din întreaga lume sunt deschise pentru vizitatori nu doar ziua, dar și în noaptea respectivă. Iar intrarea este gratis.

La Muzeul de Istorie și Etnografie din Călărași, Noaptea muzeelor a fost marcată în acest an pe data de 19 mai. Cu această ocazie, angajații au pregătit și un vast program cultural. Startul a fost dat la ora 15.00, prind derularea filmului de comedie „O Noapte la Muzeu”, pe care oaspeții l-au vizionat cu multă atenție.

Mai apoi, elevii de la Școala de Arte ”George Enescu” din Călărași au participat la un master-class de pictura pe sticlă, iar curtea muzeului s-a umplut de copii talentați, care s-au întrecut în culori și idei ingenioase. Lucrările, realizate cu sprijinul profesoarei de arte vizuale Ana Caraman, au fost expuse în acea zi în curtea instituției, iar ulterior își vor găsi loc de cinste în muzeu, așa cum au promis organizatorii.

Vizitatorii muzeului au avut mai apoi ocazia să ia parte la un atelier de confecționare a brățărilor – activitate ce s-a dovedit a fi pe placul celor mici. Tot ei au fost pictați pe față și răsfățați cu dulciuri și covrigi.

La scurt timp a început ”Șezătoarea Călărași”, activitate în cadrul căreia meșterițele au exersat modele de broderie la cămașa cu altiță pe care și-au propus să o realizeze pe durata unui an.

Sărbătoarea a culminat cu partea oficială, în cadrul căreia s-au înmânat diplome, atât din partea primarului orașului, cât și din partea gazdelor, care au apreciat cei mai fideli donatori ai muzeului, dar și unii voluntari care le-au acordat sprijin. Ediția din acest an a ”Nopții Muzeelor”, s-a încheiat la ora 19:00.

Primarul Ion Olari a lăudat gazdele pentru sărbătoarea organizată, cât și pentru toată strădania depusă zi de zi de angajații muzeului: ”Apreciem înalt activitatea Muzeului de Istorie și Etnografie pentru toate rezultatele frumoase obținute în ultima perioadă. Toate astea nu ar fi fost posibile fără implicarea activă a angajaților de aici, fără perseverența lor și încadrarea în diverse proiecte”.

De menționat că, doar cu o zi înainte de eveniment, în cadrul Decernării premiilor Ministerului Culturii pentru anul 2021 în domeniul muzeografiei, Muzeul de Istorie și Etnografie „Dumitru Scvorțov-Russu” din orașul Călărași s-a învrednicit de Trofeul Ministerului Culturii pentru acțiuni de promovare și includere a patrimoniului cultural în circuitul turistic național și internațional.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *