Ministrul Economiei în vizită de lucru la Călărași

Sursa foto: Ministerul Economiei

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, împreună cu directorul interimar ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderiloi Mici și Mijlocii), Dumitru Pîntea, a fost în vizită de lucru la Călărași.

Aceștia au discutat cu antreprenorii și rezidenții Incubatorului de Afaceri (IA) din raion despre mecanismele de suport antreprenorial, prin intermediul ODIMM, destinate pentru mediul de afaceri din regiuni.

Subiectele discutate au vizat noile oportunități de dezvoltare a afacerilor susținute de Guvern prin programe de suport antreprenorial, garanții financiare de stat pentru creditele bancare, dezvoltarea infrastructurii locale și stimularea producătorilor autohtoni.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, a subliniat faptul că Guvernul continuă să sprijine mediul de afaceri din regiuni printr-o gamă largă de instrumente de suport antreprenorial, dar și prin reglementarea cadrului normativ. ”Lucrăm la simplificarea legislației pentru ca întreprinderile mici și mijlocii, și în special cele mici, de familie, din regiuni, să dispună de condiții favorabile de activitate. Sunt în proces mecanismele de reglementare normativă a cerințelor tehnice, precum și simplificarea raportării fiscale, care poate fi o adevărată povară pentru micii antreprenori. Și sunt deschis mereu pentru sugestii concrete și fiabile care pot îmbunătăți mediul antreprenorial”, a specificat ministrul Gaibu.

Dumitru  Pîntea, director interimar ODIMM, a reiterat faptul că bugetul ODIMM pentru susținerea ÎMM-urilor în anul curent va fi  unul fără precedent și va ajunge până la 500 de milioane de lei.

“ODIMM susține dezvoltarea antreprenoriatului în regiuni prin 12 programe de stat active, iar până la sfărșitul anului vor fi adoptate și alte programe pentru a acoperi necesitățile și așteptările întreprinderilor mici și mijlocii. Suportul statului și al donatorilor externi va fi acordat sub formă de finanțare nerambursabilă, garanții financiare pentru creditele bancare, dar și pentru consultanță/mentorat în procesul de dezvoltare a proiectelor investiționale”, a declarat Dumitru Pîntea.

Totodată, directorul interimar ODIMM a specificat faptul că instituția va consolida Rețeaua celor 11 incubatoare de afaceri din Moldova pentru a deveni principalii promotori ai dezvoltării economice în regiuni.

Oficialii au vizitat și afacerile rezidenților incubatorului, o bună parte din ei și-au inițiat sau dezvoltat afacerile prin intermediul programelor de suport ODIMM.

IA Călărași a fost creat în anul 2017 de către Organizația pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii,  cu suportul financiar al Uniunii Europene.

În perioada 2017-2021 au fost incubate 102 de companii. Din numărul total de companii rezidente, 34 sunt din domeniul prestări servicii, iar 8 sunt companii producătoare. În cadrul companiilor rezidente sunt create 149 locuri de muncă, 58 – pentru femei și 80- destinate tinerilor. Gradul de ocupare a spațiului IA Călărași – 100%. Cifra totală de afaceri a companiilor este de peste 15 milioane lei.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *