Începând de azi subproba „poligon” este exclusă

Sursa: ASP

De astăzi, 10 mai 2022, se simplifică metoda de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule. Respectiv exercițiile din subproba „poligon” vor fi efectuate pe traseu și nu pe poligonul de lângă centrele de instruire ale Agenției Servii Publice.

În acest context  candidații care doresc să obțină permisul de conducere, categoria B, vor avea de executat în cadrul probei una din următoarele manevre speciale:

  • menţinerea benzii la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m;
  • întoarcerea vehiculului în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi (1 tentativă din 3 mişcări);
  • încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare, la intrare sau la ieșire (paralel, oblic sau în unghi drept, prin mers înainte sau înapoi, pe teren plat, 1 tentativă).

Astfel  candidații din categoriile și subcategoriile BE, C1, C1E, C, CE vor susține proba practică pe traseu, în condiții reale de trafic și vor efectua parcarea în siguranță pentru încărcare sau descărcare la o rampă sau platformă de încărcare sau la o instalație similară (1 tentativă).

Iar candidații din categoriileși subcategoriile D, D1, D1E la proba trafic vor avea de efectuat pornirea sau oprirea în siguranță pentru urcarea sau coborârea pasagerilor din autobuz (1 tentativă).

Pentru toate aceste categorii  durata probei practice va fi de minimum  45min.

Excepție vor face candidații pentru categoria A şi subcategoriile AM, A1, A2 şi B1, aceștia  vor susține proba practică pe teren special amenajat. Iar durata va fi de minimum 15min.

De asemenea se reducerea numărul de documente pe care cetățenii trebuie să le prezinte pe suport de hârtie, atunci când vin să susțină examenele de calificare auto.

Astfel, cetățenii vor veni la examenele de calificare auto doar cu buletinele de identitate, fără a fi nevoiți să prezinte cazierul contravențional,  adeverința medicală și actul de studii.

Potrivit Agenției Servicii Publice, toate aceste acte vor putea fi verificate utilizând sistemele informaționale ale autorităților de resort. De asemenea se estimează că perioada de așteptare se va micșora și mai mult, datorită implementării modificărilor respective.

La moment sunt circa 80% de candiați, care solicită permis de conducere pentru Categoria B, iar timpul de așteptare este de circa 20 de zile.

Editor: Gabriela Boxan

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *