INTERVIU / Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA: ”Statele Unite ale Americii sunt partenerii Republicii Moldova de 30 de ani”

Tatiana Tesliuc, reportera Expresul, în discuție cu Ambasadorul SUA

Ambasadorul Statelor Unite, Kent D. Logsdon a întreprins, la începutul lunii mai, prima sa vizită la Ungheni. S-a întâlnit cu primarul de Ungheni, Alexandru Ambros pentru a discuta despre parteneriatul îndelungat al regiunii cu Statele Unite și despre sprijinul acordat de Ungheni refugiaților din Ucraina. Ambasadorul a vizitat centrul UNHCR unde refugiații ucraineni în Moldova pot obține sprijin financiar. S-a întâlnit cu un grup de elevi la American Corner, găzduit de Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni. Iar la final, a acordat un interviu și ziarului Expresul.

Domnule Ambasador, cu ce impresii ați rămas după vizita întreprinsă la Ungheni?

Pot spune că aveți un oraș minunat și plin de viață la hotar cu Uniunea Europeană, care beneficiază de energia limitrofei și mă bucur să văd această relație învecinată a Ungheniului cu România.

 – Care domenii sunt mai dezvoltate în Republica Moldova, din punctul dumneavoastră de vedere, și care ar mai avea nevoie de îmbunătățiri?

În ultimii ani am lucrat foarte mult cu autoritățile Republicii Moldova pentru a găsi căi, de a oferi suport, în scopul reorientării economiei către Uniunea Europeană. Și se pare că este un adevărat succes, mai ales că vedem acest succes în exemplul Ungheniului, în particular, deoarece este la hotar cu Uniunea Europeană.

Apropo, mai mult de 75% din exportul Republicii Moldova este orientat spre UE. Aceasta înseamnă standarde și valori înalte, desigur oferind o reputație excelentă pentru produsele exportate în Uniunea Europeană. Și, consider că reorientarea economică, de asemenea, este de ajutor pentru întreaga societate în aspirațiile de intregrare în UE să le facă cât mai posibile.

– Cum poate SUA să pună presiune asupra Republicii Moldova, în sensul bun al cuvântului, pentru ca aceasta să devină un stat model, ca să nu mai fie această imagine a unei Moldove a corupției, a hoției, o Moldovă săracă?

Guvernul, dar și cetățenii care au ales această guvernare, prioritar au pus accentul pe eradicarea corupției, sărăciei, dar și asupra multor alte probleme cu care se confruntă statul. Am auzit de multe ori oamenii vorbind despre importanța reformelor în sectorul judiciar, iar în această ordine de idei, SUA a întreprins cu guvernarea actuală, soluții pentru a îmbunătăți reformele. Astfel, SUA a finanțat și a oferit suportul creării unei noi comisii de evaluare a judecătorilor pentru a aduce în sistemul judiciar, judecători, oameni care lucrează în domeniul judicar, care nu sunt corupți, ci sunt onești și capabili. Avem un expert cu studii și experiență de lucru, din SUA, care se alătură acestei inițiative. Acesta este doar un mod prin care putem să ajutăm la reformarea sistemului judiciar. Oriunde în lume, un stat de drept este foarte important pentru orice om de afaceri, care vrea să investească. Iar în această ordine de idei, trebuie să ne asigurăm că investițiile făcute vor fi în siguranță, iar pentru a avea siguranță și securitate în investiție este nevoie de a avea un sistem judiciar integru.

 – Avem 30 de independență iar Republica Moldova așa și nu a reușit să se dezvolte conform așteptărilor multora dintre noi. Care ar fi cauza? Sunt de vină guvernările sau sunt și alte motive, cum credeți?

Sunt deja 30 de ani de la obținerea independenței Moldovei și tot atât de când Statele Unite Americii și Republica Moldova sunt într-o relație diplomatică. Consider că am întreprins diferite acțiuni pentru a încerca să dezvoltăm, pe cât e posibil, Republica Moldova, dar și a dezvolta atât infrastructura, cât și economia acestei țări. Știm că această țară are potențial în diferite arii ale economiei. Cu toate acestea, de mulți ani, au fost întâmpinate dificultăți la nivel de corupție. Iar noul Guvern, ales anul trecut, a făcut progrese, schimbând și promovând reformele politico-economice în lupta cu corupția, dar și alte probleme ale statului, devenind o prioritate pentru noua guvernare.

De asemenea, ne dorim să cooperăm în continuare cu această guvernare aleasă de poporul moldovean, care și-a dorit o schimbare. Totodată, sperăm că această cooperare va ajuta la îmbunătățirea economică, dar și la dezvoltarea socială a Republicii Moldova.

 – Cum credeți, câți ani i-ar trebui RM ca să ajungă o țară dezvoltată, cu salarii decente, cu infrastructură bună, locuri de muncă, oamenii acasă?

Statele Unite ale Americii, așa cum am menționat mai sus, sunt partenerii Republicii Moldova de 30 de ani. Astfel, suntem încântați de aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană și de atinge standarde europene pentru fiecare sector al vieții, aici în Moldova. De asemenea, oamenii sunt în căutarea unei vieți mai bune, a unui serviciu bine-plătit, a unei economii dezvoltate și condiții de lucru optime. În acest sens, și mai departe vom încerca să căutăm soluții ca SUA să susțină aspirațiile cetățenilor din Moldova de a atinge aceste scopuri.

– În contextul războiului din țara vecină, credeți că Republica Moldova ar trebui să grăbească procesul de integrare în UE, pentru a se feri de o eventuală asuprire/invazie a Rusiei asupra Moldovei (mai ales se știe că aderarea unei țări post-sovietice la NATO atrage furia Rusiei)?

Statele Unite ale Americii sunt impresionate de poziția fermă pe care Republica Moldova a adoptat-o în acest război injust ce se desfășoară în Ucraina. Acest război este unul nedrept, ilegal și trebuie să se oprească. De asemenea, am rămas impresionați de efortul făcut de către poporul moldovean, care și-a deschis casele și inimile pentru a găzdui sutele de mii de refugiați, intrați în Moldova în ultimele două luni, de la începerea războiului. În viitorul apropiat, la fel ca și cetățenii acestei țări, vedem integrarea continuă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. În acest sens, ne vom asigura ca eforturile noastre comune, în această direcție, se vor face simțite.

 NATO este un subiect „tabu” printre oamenii de rând din Moldova, sau mulți reacționează negativ atunci când aud de NATO sau despre aderarea RM la NATO. Cum credeți, care ar fi cauza? Se vorbește puțin la acest capitol sau sunt și alte motive?

SUA este foarte conștientă și respectă deciziile Moldovei de a avea neutralitate consimțită în Constituție. Întotdeauna suntem foarte atenți atunci când discutăm despre o cooperare, mai ales în domeniul politic și militar. NATO este o organizație formată din țări care sunt interesate să devină membri ai Organizației Tratatului Nord-Atlantic. Este o organizație din care și SUA face parte, în calitate de membru și este foarte importantă pentru securitatea noastră. Dar mereu am fost de părere că orice țară trebuie să-și facă propria decizie cu privire la alianțele din care-și doresc să facă parte, sau de punctul de vedere politic pe care-l vrea să-l aibă.

Cum vedeți Republica Moldova peste 5 – 10 ani?

Sunt optismist cu privire la oportunitățile pe care le are Republica Moldova în viitor, mai ales la angajamentul autorităților de a îmbunătăți reformele politico-economice. Desigur, vor fi provocări, bunăoară cum sunt provocările actuale în domeniul securității energetice. De asemenea, să nu uităm de pandemia de Covid-19, care a fost la greu resimțită la nivel mondial, însă în special asupra Republicii Moldova și, desigur, cea mai recentă provocare cu care se confruntă statul este războiul din Ucraina.

Cu toate acestea, Republica Moldova și-a aluat angajamentul să meargă mai departe pentru a înregistra progrese, iar SUA va fi cu voi pentru a vă susține în eforturile voastre îndreptate spre atingerea progreselor.

–  Și o ultimă întrebare, domnule Ambasador: Presa locală independentă, sau chiar o parte din națională (vorbim aici în special de ziare) riscă să dispară pentru că nu are finanțare/susținere din partea statului, iar presa on-line nu aduce venit. Care ar fi soluția pentru ca aceasta să supraviețuiască?

SUA susține rolul pe care-l are presa independentă la diferite nivele. Facem tot posibilul să susținem presa independentă și asta nu doar la capitolul instruire și oferirea suportului de care au nevoie la nivel profesional. Pe de altă parte, încercăm să-i ajutăm și pe partea de afacere. Presa s-a schimbat în ultimul timp foarte mult, mai ales de când epoca Internetului ne-a acaparat. Apropo, avem aceleași probleme comune, mai ales dacă ne referim la presa locală și la dificultățile pe care le întâmpină presa tipărită, ca să rămână în afacere.

Vom continua să facem tot posibilul pentru a susține presa independentă din Republica Moldova, atât în ceea ce privește normele și etica jurnalistică, dar și modul în care evoluează acestea la nivel de afacere. Da pot să spun că nu există un răspuns unic și simplu la această întrebare.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *