Împreună, tineri din Ungheni, Călărași, Nisporeni și Strășeni au redus riscurile la Școala Securității

Timp de două zile, cei mai bravi tineri din șase instituții de învățământ din raioanele: Călărași, Ungheni, Nisporeni și Strășeni, au mers la Școala securității pentru copii ”Împreună reducem riscurile”.

La această ediție a școlii au participat și câțiva tineri ucraineni plasați la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din orașul Călăraşi, care au avut ocazia să socializeze cu semenii lor și să facă schimb de impresii.

Aflată la cea de-a patra ediție, Școala Securității pentru copii ”Împreună reducem riscurile” este un concurs regional inițiat de către Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Responsabili pentru organizare au fost Secția Situații Excepționale Călărași și Direcția Învățământ, Tineret și Sport. Iar scopul acestui concurs este prevenirea victimizării copiilor în situații excepționale și asigurarea unui mediu protector și sigur pentru ei.
Astfel, în zilele de 13 și 14 mai, la fosta Școala specială pentru copii hipoacuzici din Hîrbovăţ, Călăraşi, șase echipe din cele patru raioane, câte două de la Ungheni și Strășeni și câte una din Nisporeni și Călărași, au trecut prin cele mai interactive probe, de la echipare în costume de luptă, până la lichidarea de incendii simulate, demonstrând capacitatea și operativitatea lor în cele mai excepționale situații.

”Activitatea de față este una foarte importantă pentru dezvoltarea multilaterală a participanților. Școala securității reprezintă o platformă unde se pot obține deprinderi importante de viață, în urma cărora tinerii vor percepe diferit anumite riscuri și vor ști cum să le prevină, sau cum să reacționeze în caz de necesitate”, a declarat Vitalie Rudico, șef al Direcției generale planificare strategică și rezerve de mobilizare a IGSU.

Astfel, tinerii au învățat, dar și au demonstrat pe parcursul acestor două zile că ei știu cel mai bine să mânuiască stingătorul de incendiu, să acorde primul ajutor medical, să lupte, au ghidat și au salvat, dar și au prezentat anumite lecții de viață din urma cărora fiecare om ar avea de învățat. În total, participanții au avut de trecut prin șase probe dificile.

”În cadrul probelor din concurs, participanții au avut posibilitatea să cunoască mai mult despre bazele securității vieții și despre cum pot preveni riscurile unei situații excepționale. Toate abilitățile acumulate le vor fi de un real folos pentru viitor”, a declarat și Zinaida Țurcanu, vicepreședinta raionului Călărași.

Până la urmă, învingătorii concursului regional Școala Securității ”Împreună reducem riscurile” au devenit tinerii din echipa ”Impact-antirisc” de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Asachi” din orașul Ungheni. Ei vor merge la etapa națională. Pe locul doi s-a clasat echipa ”Codru” de la Liceul ”Mihai Eminescu” din Sipoteni, Călărași, iar pe locul III s-a clasat echipa ”Olimp” a Liceului ”Ion Inculeț” din Lozova, Strășeni.

Școala Securității reprezintă o tabără de vară unde elevii au parte de instruiri în domeniul prevenirii riscurilor, iar salvatorii și pompierii le sunt alături pentru a-i ghida în luarea deciziilor corecte. Scopul general al activității este de a oferi copiilor deprinderi necesare pentru prevenirea şi diminuarea riscurilor asociate vieții cotidiene şi situațiilor de urgență. De asemenea, se urmărește îmbunătățirea nivelului de pregătire pentru acțiuni în situații imprevizibile de risc, cultivarea şi dezvoltarea spiritului de echipă, a responsabilității, educarea modului sănătos de viață în rândul tinerilor, precum și dezvoltarea spiritului civic şi patriotic al tinerei generații, familiarizarea şi promovarea aspectelor istorice/culturale specifice regiunilor țării.

Foto Facebook: Liceul Teoretic ,,Gh.Asachi”
Foto Facebook: Liceul Teoretic ,,Gh.Asachi”
Foto Facebook: Liceul Teoretic ,,Gh.Asachi” Echipa cîștigătoare

 

Doina Harea

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *