De Ziua Internațională a Asistentului Medical, la Colegiul de Medicină din Ungheni s-a organizat o zi a ușilor deschise

De Ziua Internațională a Asistentului Medical, care se marchează la data de 12 mai, Colegiul de Medicină și-a deschis larg ușile pentru a primi vizitatori. Primii care au pășit pragul instituției au fost elevii claselor a IX-a, din liceele „Alexandr Pușkin” și „Mihai Eminescu” din Ungheni.

Instituțiile de învățământ, pe rând, au fost întâmpinate de către Valentina Țîțu, directoarea Colegiului de Medicină, care le-a făcut, vizitatorilor, o scurtă introducere despre instituție, dar i-a invitat să observe și să analizeze exponatele expuse în hol, realizate de către elevii Colegiului de Medicină. „Ar fi foarte bine ca să veniți aici, la noi, să vă continuați studiile și să îmbrățișați această nobilă profesie, de asistent medical”, s-a adresat Valentina Țîțu celor prezenți la eveniment.

Câtorva elevi ai colegiuliui le-a revenit sarcina de a se expune cu privire la motivele care au stat la baza alegerii de a-și continua studiile la Colegiul de Medicină.

Ulterior, clasele prezente au fost împărțite pe echipe și și-au început turul, fiind ghidați de către elevii, dar și profesorii din cadrul Colegiului de Medicină. În aceste auditorii, elevii din cele două licee au putut să se familiarizeze cu materialele informative, iar viitorii asistenți medicali, îndrumați de către profesorii din colegiu, au demonstrat unele manopere practice și necesare de a fi cunoscute de către elevi.

Primul cabinet pe care l-au vizitat a fost cel în care se studiază anatomia și fiziologia omului. În acest cabinet, elevii de la colegiu studiază structura și funcțiile corpului uman, fiind îndrumați de către Victoria Babii, profesoară la această disciplină. Astfel, o echipă formată din elevii anului II, le-au prezentat, dar și i-au învățat pe elevii claselor a IX-a, cum se măsoară tensiunea arterială și cum se determină frecvența pulsului.

În Sala de lecții practice pentru bazele științei nursing, i-a întâmpinat pe vizitatori, Maia Ganasevici profesoară la disciplina Bazele științei nursing. Elevii, așezați în semicerc, au putut să asculte, dar și să se implice în activitățile practice, demonstrate de către elevele colegiului.

Dumitrița, elevă în anul II, le-a prezentat vizitatorilor componentele echipamentului unui asistent medical, utilizat în secția de terapie intensivă, fiind de unică folosință. Halatul, boneta, mănușile, masca, bahilele și șorțul de mușama au fost ordonate pe o voluntară, care și-a dorit să încerce acest echipament.

Renata, o altă elevă din anul II, le-a demonstrat algoritmul de spălare a mâinilor – care este cea mai eficientă și mai ușoară modalitate de a proteja organismul de diferite bacterii și viruși.

Iar Andrianei i-a revenit rolul de a demonstra antropometria sau altfel spus, măsurarea indicilor corpului uman (greutatea, înălțimea, circumferința capului, a cutiei toracice și a abdomenului), fiind o manoperă frecvent efectuată de către un asistent medical, mai ales în cadrul secției de internare. Desigur că, doritori de a se cântări și măsura au fost destui de mulți în rândurile elevilor, prezenți în sala de lecții practice.

În Sala de obstretică și ginecologie, elevele anului IV, Magda și Anastasia, ghidate de către Liliana Godovanciuc, profesoară de obstetrică și ginecologie le-au prezentat grupului de la Liceul „Mihai Eminescu”, informații despre această disciplină, dar le-au vorbit și despre rolul pe care îl îndeplinesc asistentele medicale în îngrijirea femeilor, mai ales în sarcină.

În Sala de simulare a Colegiului de Medicină, vizitatorii au fost întâmpinați de către frații Jardan, elevi în anul III, dar și de către Adela Gaibu, profesoara lor, care le-a prezentat vizitatorilor cum să acorde suportul vital-bazal pentru a salva vieți omenești.

„Personal, mi-a plăcut foarte mult turul care s-a desfășurat la Colegiul de Medicină. În primul rând, acest lucru s-a datorat faptului că a fost prima mea experiență de a vizita instituția, și doi, mi-au părut interesante domeniile și utile informațiile, care ne-au fost prezentate. Desigur, nu este un domeniu în care aș dori neapărat să mă avânt în viitor, însă apreciez enorm persoanele care tind să îmbrățișeze această meserie și care muncesc atât de mult”, ne-a spus Victoria Său, elevă la liceul „Mihai Eminescu”.

„A fost o experiență deosebită. Elevii au rămas impresionați de cele văzute în această instituție. Sperăm că această excursie o să le dea de gândit elevilor și, poate, o să îi orienteze să-și facă studiile în medicină”, a completat și Svetlana Nastas, profesoară de biologie și chimie în cadrul aceluiași liceu.

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *