Cetățenii Republicii Moldova nu vor mai putea cere al doilea pașaport, dacă primul este încă valabil

Imagine simbol

După ce în ultimele luni a crescut considerabil numărul cererilor de perfectare a pașapoartelor, autoritățile au decis ca termenul de valabilitate a documentelor să fie prelungit automat. În același timp, cererile de eliberare a unui pașaport nou vor fi respinse dacă actul deținut este încă valabil. Decizia a fost luată de Comisia Situații Excepționale.

Astfel, potrivit prevederilor Dispoziției Comisiei Situații Excepționale, emise în data de 18 mai 2022:

  1. Începând cu data de 01.06.2022, se prelungeşte până la data de 30.06.2023 termenul de valabilitate a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova care a expirat sau va expira în perioada: 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022. Termenul de valabilitate a pașaportului se prelungește automat, fără ca să fie nevoie ca deținătorul unui astfel de pașaport să se prezinte la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Servicii Publice sau secțiile consulare din străinătate.
  2. Cererea pentru eliberarea a unui paşaport al cetăţeanului Republicii Moldova se respinge în condițiile prevederilor legale, precum și în următoarele cazuri: solicitantul deține cel puțin un pașaport al cetățeanului Republicii Moldova, care a expirat ori va expira în perioada: 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022; solicitantul deţine paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova valabil; persoana solicită eliberarea a două paşapoarte concomitent.
  3. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrări Europene al Republicii Moldova în termen de 10 zile, prin intermediul căilor diplomatice, va aduce la cunoştinţă tuturor statelor despre  prelungirea termenului de valabilitate a pașaportului cetățeanului Republicii Moldova expirat în perioada: 01 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2022.
  4. Prima documentare a cetățenilor RM  cu pașapoarte va fi asigurată complet.

Reamintim că la 13 mai 2022, Agenția Servici Publice a semnat cu compania poloneză PWPW un contract de furnizare a blanchetelor de pașapoarte,cu o durată de trei ani, iar în data 18 mai 2022 a fost semnat contractul de livrare a echipamentului și a softului de personalizare a actelor de identitate și călătorie cu compania franceza SELP.

Noua linie de producere a pașapoartelor și a buletinelor de identitate, ce include  furnizarea de noi blanchete, ajustarea softului de personalizare a actelor de identitate și noului echipament, precum şi notificarea statelor și organizațiilor internaționale despre noile documente de călătorie și acte de identitate emise de Republica Moldova, va fi funcțională, începând cu luna octombrie 2022. Prețul de perfectare al unui pașaport de tip nou va fi mai mic cu circa 200 de lei, decât este în prezent.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *