„Casa de vacanță a Tatianei”. Cum o casă bătrânească a devenit o afacere de suflet pentru un cuplu de la Bravicea

Moștenirea de la bunei şi zona turistică absolut încântătoare i-a determinat pe soții Dianu să-și deschidă o pensiune turistică de toată frumusețea la Bravicea.

Construită prin anii 1950, casa care a devenit acum foarte primitoare, ajunsese în ultimii ani în paragină. Pentru a-i salva amintirea, Tatiana și Dumitru au decis să reabiliteze locuința și să amenajeze curtea într-un mod aparte. Pensiunea ”Casa de vacanță a Tatianei” a fost inaugurată duminică, la 15 mai, chiar de Ziua Familiei.

De fapt, soții Dianu au o altă casă a lor în Bravicea, dar nu au putut sta cu mâinile în sân uitându-se cum se surpă acea căsuță a bunicii – o construcție care a supraviețuit vremii și emană multă tradiție și auteticitate. Casa se găsește într-o regiune mai defavorizată a satului, acolo unde în 1973 au avut loc alunecări de teren și marea majoritate a locuințelor din zonă au fost distruse de intemperie. Doar opt case au rămas intacte la vremea respectivă, explicația fiind că au fost zidite pe un segment mai stâncos, care le-a și ferit de alunecări.

Pe Tatiana Dianu, stăpâna pensiunii, greutățile au ambiționat-o și mai mult să lupte pentru visul său. Femeia în vârstă de 40 de ani are o poveste de viață tristă. După o problemă de sănătate apărută încă de pe când avea 6 ani, femeia este acum aproape oarbă, astfel încât abia poate distinge lucrurile din jur, fiindu-i păstrat doar un procent din vedere. Pentru a-și umple cumva timpul și a-și alunga gândurile negre care i-au marcat viața, Tatiana s-a apucat să realizeze figurine din gips și ciment. Ea povestește că nu îi este simplu să facă statuetele de grădină, pentru că practic nu le vede, ci doar le simte la atingere. Cert este că activitatea îi aduce plăcere, iar lucrările realizate de ea sunt absolut minunate, fiind apreciate de toată lumea. Văzând că îi face bine activitatea, femeia s-a apucat să realizeze tot mai multe piese, iar mai multe dintre ele și-au găsit cumpărători. ”Chiar să vreau să fac aceeași lucrare în mod repetat, nu o pot executa exact la fel. Toate lucrările îmi ies diferite, anume pentru că le creez mai mult cu ochii minții”, spune Tatiana. Atunci când și-a umplut curtea cu lucrări colorate, stăpâna lor a și început să se gândească să renoveze casa bunicii pentru a le duce acolo și a le expune în văzul tuturor.

Chiar dacă era puțin sceptic la început, soțul Tatianei a sprijinit-o mereu, văzând că această activitate îi face bine. Așa că împreună au văruit pereții casei, au curățat locul și au amenajat odăile cu obiectele, mobilierul și covoarele care au rămas neatinse de hoții care mai intrase între timp prin locuința părăsită. „Ne-am străduit să păstrăm tot. Şi acea piatră şi acel lut şi cât de cât să aducem în stil tradițional”, a spus proprietara pensiunii.

Tatiana a insistat foarte mult ca în curtea casei să fie săpat un lac în care să planteze nuferi. Vara trecută aceștia au și înflorit pentru prima oară, atrăgând toate privirile, iar acum Tatiana așteaptă cu nerăbdare înflorirea lor. De altfel, curtea pensiunii este împânzită de tot felul de plante colorate. ”Cred că oricâte flori aș avea, tot ar fi puține”, susține femeia, care și-a salvat cele 140 de ghivece din anul trecut cu ajutorul primarului din sat, care i-a oferit în acest sens o încăpere încălzită din Școala de arte.

Acum ”Casa de vacanță a Tatianei” a fost transformată într-o pensiune care poate oferi cazare pentru o perioadă mai îndelungată, dar și pentru o zi.. Oaspeţii se pot bucura de o curte imensă cu terase, iar proprietarii speră să-i impresioneze prin ospitalitate și anturajul deosebit. Totodată, Tatiana speră că astfel și statuietele realizate de ea manual vor putea fi vândute. În scurt timp, grație implicării în Programul ”Femei în afaceri”, susținut de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), în ograda pensiunii va apărea o piscină, un teren de joacă pentru copii, dar și alte atracții pentru doritorii de a petrece timpul liber la țară.

Autorii pensiunii de la Bravicea, acum trăiesc bucuria faptului că au creat un loc atât de frumos, unde pot pune în valoare toate lucrurile bunicilor, fără ca ele să fie uitate într-un pod sau într-o ladă de zestre. ”Ne-au lăsat o moștenire valoroasă și suntem recunoscători. Sunt obiecte de suflet și fiecare are o poveste deosebită”, a adăugat Tatiana. ”Odată ce vei ajunge aici, a continuat ea, vei găsi liniște, natură cât vezi cu ochii, o vedere spectaculoasă, un decor de poveste și o energie deosebită care te va transpune în copilărie”.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *