„Ungheni – amprenta vie a frumuseții” – albumul ce reflectă aspectele patrimoniului cultural unghenean

În ziua de 25 martie, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni, a fost lansat albumul „Ungheni – amprenta vie a frumuseții”. Acesta este un proiect comun, realizat de Secția Cultură Ungheni și Muzeul de Istorie și Etnografie Ungheni.

Albumul cuprinde peste 100 de fotografii care reflectă „aspecte ale patrimoniului cultural unghenean, cu valențe istorice, naturale sau culturale”. În cele 120 de pagini se regăsesc date din istoria acestui meleag, informații despre tradiții, datini și obiceiuri, despre locurile ce merită să fie vizitate. „Vă propunem frumuseți naturale de neegalat, dar și oameni care-și iubesc vatra și își păstrează tradițiile. La ungheneni, instinctul artistic îl regăsim oriunde și oricând: în modul în care este împodobită Casa Mare, în motivele ornamentele de pe prosop și ie, în crestăturile porții și cerdacului, în șoapta rugăciunii și cântecului, în vraja iubirii și dorului…”, se arată în prefața cărții.

Potrivit lui Vasile Iucal, directorul muzeului, care este unul dintre autorii lucrării, o dată cu lansarea albumului respectiv, se dă strartul acțiuniunilor dedicate aniversării de 560 de ani de la prima atestare documentară a Ungheniului (20 august 1462). „Acest proiect s-a născut neplănuit”, povestește Vasile Iucal, după care mai adaugă: „Eram prin satele Ungheniului, împreună cu Vadim Pîslaru (n.red. șeful Secției Cultură și Turism) făceam niște imagini cu drona și iată că atunci ni s-a deschis ochii la aceste frumuseți deosebite. Atunci ne-a venit ideea să realizăm un album cu imagini”.

Procesul de selectare a fotografiilor a fost unul anevoios. Echipa a trebuit să aleagă din cele peste două mii de fotografii realizate, câteva dintre ele. ”Ni se pare că am reușit la aspectul acesta al imaginilor și al cărții. Am reușit să redăm valorile acestui spațiu geografic al regiunii Ungheni. Este un album simpatic, cred eu, și poate să ne reprezinte cu demnitate imaginea noastră”, a mai adăugat Vasile Iucal, mulțumind, totodată, întregii echipe pentru implicare.

La rândul ei, Lucia Jardan, redactora ediției, spune că această carte ar trebui să ajungă în toate școlile și bibliotecile din raionul Ungheni. „Acesta este unul dintre cele mai frumoase albume care au aparut la Ungheni până la ora actuală. Eu sper că nu e ultima carte, pentru că sunt atâtea domenii care merită să se regăsească în diverse albume”, a subliniat ea.

De menționat că albumul „Ungheni – amprenta vie a frumuseții” a fost editată cu suportul financiar al Consiliului Raional Ungheni.

 

Natalia Junghietu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *