Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul cu privire la instalarea bustului lui Vasile Țanțu la Horodiște

Cabinetul de Miniștri a aprobat astăzi, 4 aprilie,  proiectul cu privire la înființarea bustului în memoria lui Vasile Țanțu, unul dintre semnatarii actului Unirii de la 1918, în satul Horodiște.

Bustul va fi edificat conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii, iar cheltuielile pentru organizarea concursului, elaborarea documentației de proiect, executarea și edificarea bustului vor fi acoperite din donații și sponsorizări.

Bustul ar urma să fie instalat în fața sediului Muzeului de Istorie și Studiere a ținutului natal din localitate care poartă numele lui Vasile Țanțu.

Vasile Țanțu, născut în 1883 la Horodiște, a fost un organizator al Sfatului Țării. La 27 martie 1918 a votat pentru Unirea Basarabiei cu România. A fost prefect al județului Chișinău și unul dintre organizatorii Universității Populare din Chișinău.

La 140 de ani de la nașterea lui Vasile Țanțu, la Horodiște, va fi instalat un bust în memoria învățătorului, prefectului județului Chișinău, deputat în parlamentele de la Chișinău și București.  Inițiativa ca la 140 de ani de la nașterea fostului deputat în Sfatul Țării (1 martie 2022), să se instaleze un bust în memoria sa îi aparține lui Oleg Chicu, un cunoscut activist de la Horodiște, implicat activ în mișcarea unionistă.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *