Cel mai performant post de salvatori și pompieri este la Bravicea

Postul Teritorial de Salvatori și Voluntari din Bravicea a primit titlul de „Cel mai performant post de salvatori și pompieri”. Titlul a fost oferit pe 8 aprilie de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al Republicii Moldova pentru promovarea valorilor de siguranță și parteneriat durabil.

Timp de doi ani, voluntarii din cadrul Serviciul Teritorial de Salvatori și Pompieri voluntari participă la stingerea a numeroase incendii și desfășoară acțiuni de prevenire și intervenție în diverse situații de urgență. „Serviciul de asistență voluntară se află în subordinea Consiliului local și Primăria Bravicea, activitatea acestuia fiind coordonată însă și de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI”, ne spune Alexei Zatic, primarul de Bravicea.

Potrivit lui, pe parcursul anului 2021, pompierii voluntari din Bravicea au intervenit în 50 de situații de urgență. „Cei opt pompieri voluntari au realizat intervenții nu doar pe teritoriul satului Bravicea, ci și pe teritoriul satelor vecine, precum: Săseni, Meleșeni, Țibirica, Bahu, Schinoasa”, a mai spus primarul.

Dar, în ultima perioadă, pompierii reușesc cu greu să țină sub control incendierea vegetației, acest fenomen datorându-se incendierii intenționate și răspândirii rapide a focului din cauza vântului puternic. În întreaga țară au loc zilnic sute de incendii de vegetație, acestea aducând prejudicii grave nu doar mediului ci și deținătorilor de terenuri care sunt în mare parte agricole. „Dacă în luna ianuarie, salvatorii voluntari au intervenit doar în 3 cazuri de incendii de vegetație, în lunile următoare numărul lor a crescut semnificativ ajungând la un număr alarmant de 19 intervenții în luna februarie și 52 în luna martie”, spune Alexei Zatic.

Astfel, în contextul creșterii masive a numărului de incendii de vegetație, atât serviciul de pompieri voluntari cât și autoritățile publice locale îndeamnă cetățenii să conștientizeze cât de dăunătoare sunt acțiunile de lucru cu foc deschis și să se implice activ în prevenirea și combaterea acestor tipuri de incendii.

NOTĂ: Deși incendierea intenționată a resturilor vegetale este interzisă prin lege, unii cetățeni continuă să le provoace, aducând grave prejudicii solului, aerului, biodiversității și punând în pericol iminent și clădirile sau bunurile aflate în apropiere. Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova cetățenii pot fi trași la răspundere pentru arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență, unde se stabilește răspunderea contravențională sub formă de amendă de la 3000 la 4500 de lei pentru persoane fizice, iar pentru cele juridice de la 12000 la 15000 de lei. Același articol din Codul Penal atenționeză că: „distrugerea sau deteriorarea intenționată în proporții ce depășesc 500 de unități convenționale a masivelor forestiere prin incendiere se pedepsește cu amendă de la 32 mii 500 la 67 mii 500 de lei, cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore sau cu închisoare de la 3 la 7 ani, pentru persoane fizice, iar cele juridice primesc amendă în mărime de la 200 mii la 350 mii de lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate.”

Irina Batcu, reporter comunitar


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *