Sondaj. Care este opinia moldovenilor față de războiul dintre Rusia și Ucraina

Pentru a înțelege care este atitudinea moldovenilor față de războiul Ruso-Ucrainean, care a izbucnit în dimineața zilei de 24 februarie, dar și părerea acestora despre securitatea Republicii Moldova, Magenta Consulting a realizat, în perioada 3-5 martie, un studiu ad-hoc pentru a afla părerea oamenilor. Acesta a fost realizat pe un eșantion de 539 de respondenți din dreapta Nistrului, cu o marjă de eroare: ±4.2%.

Astfel, 61% dintre respondenți consideră că Rusia duce un război cu Ucraina. Acest grafic redă cât de corect sunt informați moldovenii, luând în considerare propaganda rusească, care interzice utilizarea termenului „război” și îl substituie cu sintagma „operațiune militară”.

Care dintre următoarele afirmații descrie cel mai bine opinia dvs.? 

Opiniile respondenților sunt împărțite atunci când vine vorba de a susține una dintre țări. În acest conflict, 51% sunt de partea Ucrainei, iar fiecare al cincilea respondent este de partea Rusiei.

De partea cui sunteți în conflictul dintre Rusia și Ucraina? 

Fiecare al doilea respondent a exprimat o opinie pozitivă despre modul în care Volodimir Zelenskii gestionează acest conflict (50%), pe când doar 25% dintre respondenți au aceeași atitudine față de modul în care președintele rus Vladimir Putin gestionează conflictul.

Care este părerea dvs. despre modul în care președintele Rusiei Vladimir Putin gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia?

Care este părerea dvs. despre modul în care președintele Ucrainei Volodimir Zelenskii gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia? 

 

Întrebați fiind despre durata conflictului, părerile iarăși s-au împărțit, dar totuși 46% dintre respondenți cred că acesta va dura 1 lună sau mai puțin, iar 22% dintre respondenți presupun că acesta va dura mai mult de jumătate de an.

Cel mai probabil, cât credeți că vor dura luptele dintre Rusia și Ucraina? 

Respondenții au răspuns în ce măsură cred că acest conflict este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova. 45% dintre aceștia consideră că Moldova ar fi într-un pericol foarte mare din cauza acestui conflict, alți 21% cred că e un pericol mai degrabă mare, iar 30% sunt de părere că acesta nu va afecta securitatea țării.

În ce măsură credeți că conflictul dintre Rusia și Ucraina este un pericol pentru securitatea RM?

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, moldovenii au demonstrat solidaritate și susținere fără precedent. Iar cifrele ne demonstrează același lucru, unde 89% dintre cei intervievați au manifestat o atitudine lăudabilă față de faptul că Moldova primește și ajută refugiații din țara vecină.

În acest context, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înaintat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Acest pas important pentru viitorul european al țării este susținut de 61% dintre respondenți.

Susțineți sau nu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană? 

Care sunt principalele 3 surse din care vă informați despre conflictul dintre Rusia și Ucraina? Vă rog să menționați 3 denumiri de surse, începând cu sursa cel mai des utilizată. 

Respondenții au fost întrebați, fără oferirea variantelor de răspuns, să enumere principalele trei surse din care se informează despre conflictul dintre Rusia și Ucraina. Circa fiecare a patra persoană (25%) a indicat că se informează despre conflict din Facebook. Alte surse care au fost numite au fost canale TV (16%), Moldova 1 (15%), ProTV (14%) și TV8 (14%).

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *