Copiii ucraineni, plasați la Centrul temporar pentru refugiați, beneficiază de diverse activități distractiv – educative

În  după-amiaza zilei de 10 martie, la Centrul temporar de plasament pentru refugiați din Ungheni, care a fost deschis recent, copiii din Ucraina au fost implicați în diverse activități, organizate de către Filiala de Carte Românească „George Barițiu” din Ungheni.

Totodată, micuților le-au fost oferite și unele pachețele cu biscuiți, dar și seturi de creioane, cărți de colorat, dar și alte rechizite din partea Crucii Roșii, filiala Ungheni.

 Creioane de desenat, cărți de colorat și dulciuri oferite de Crucea Roșie din Ungheni

Astfel, câțiva micuți, care au fost cazați împreună cu mămicile lor la Centrul de Plasament pentru refugiați din Ungheni, au fost invitați la sediul Crucii Roșii pentru a-și alege din darurile care au fost oferite de ungheneni tot pentru ei.

Micuții au luat cu asalt camera în care erau depozitate aceste daruri. Fiind ghidați de voluntara Crucii Roșii, Paula Petre, au avut libera alegere de a-și lua ceea ce aveau nevoie. Unii s-au orientat spre pachetele cu dulciuri, iar alții și-au umplut micuțele brațe cu seturi de creioane colorate, cărți de colorat, puzzle.

Elena Gavrișov a menționat că s-a axat anume pe a ajuta copiii, deoarece aceștia sunt mai traumați și necesită o atenție mai deosebită pentru a trece mai ușor peste aceste greutăți.

Activități realizate de către o bibliotecară și o profesoară de engleză

Surprizele plăcute pentru copilași au continuat pe tot parcursul zilei. Micuții au avut parte și de un program distractiv, dar în același timp – educativ.

Și asta datorită inițiativei Olgăi Burlacu, șefa filialei de Carte Românească „George Barițiu” din Ungheni și Irinei Melnic, o voluntară a bibliotecii, dar și profesoară de limbă engleză la Școala Primară „Spiridon Vangheli”. Cele două s-au mobilizat în gest de solidaritate pentru poporul ucrainean și au efectuat o vizită la Centrul de Plasament pentru refugiați.

Astfel, în urma programului variat pe care l-au pregătit organizatoarele, micuții au dansat, au însușit denumirea cifrelor în engleză, au scris în nisip inițiala prenumelui, au colorat și au decupat simbolul păcii – porumbelul, pe care l-au dăruit mamelor.

Preț de o oră, râsetele copiilor și buna lor dispoziție au însuflețit atmosfera liniștită, însă în același timp, destul de apăsătoare a centrului, unde erau cazați ucrainenii.

„Părinții și copii refugiaților au nevoie de un loc în care să studieze, să facă parte din colectivitate, să interacționeze și să fie implicați în activități care să îi detașeze cât de puțin de starea de spirit pe care o au”, a precizat Olga Burlacu.

Totodată, bibliotecara consideră că inițiativa de a organiza activități pentru copiii din Ucraina  este oportună, deoarece în procesul activităților, copiii au zâmbit și s-au distrat. „Este o inițiativă binevenită, deoarece pe parcursul acestei activități am văzut zâmbetul copiilor, fiind deschiși spre comunicare și experiențe noi”, a mai adăugat dânsa.

Olga, o mămică din Ucraina refugiată în Centru împreună cu fiul ei, Ilia

Cât timp copiii se distrau, două mămici se făcuseră comod pe unica piesă de mobilier din odaia spațioasă și își priveau odraslele.

Olga, împreună cu băiețelul ei de nouă ani, originară din Cernomorsk, Odesa, a ajuns în Centru pe data de 4 martie, fiind adusă aici de către un grup de voluntari.

Cu toate că la momentul în care a părăsit regiunea menționată, situația nu era atât de tensionată precum în Kiev, totuși, frica pentru viața fiului ei, a făcut-o să-și părăsească casa, familia, serviciul și să caute un loc în care să se simtă în siguranță.

Olga povestește că nu de puține ori a fugit, împreună cu copilul, în adăpostul pe care l-au amenajat din timp. De asemenea, îl învățase ce să facă în cazul în care se aude sirena, unde să se ascundă. „Îi explicasem tehnicile de securitate în cazul unei eventuale explozii, dar îl pregătisem și pentru faptul că la orice oră, chiar și în timpul nopții, ar putea fi necesar să fugim în subsol”, explică Olga.

I-a promis copilului ei că va face totul pentru a fi în siguranță, chiar și cu prețul de a se refugia în altă țară, doar cu condiția ca lui să nu-i fie frică. Și a sosit momentul când s-au refugiat, în Republica Moldova.

Tânăra mamă este conectată cu cei rămași acasă. Știe ce se întâmplă în țara ei. Ba chiar este înscrisă într-un grup pe canalul de Telegram, în care se anunță când va fi activată alarma aeriană. „Când îmi vin mesajele de alarmă, le scriu celor rămași acasă să se ascundă în adăpost. Ei însă mi-au zis să șterg aplicația ca să nu-mi fac griji. Eu însă cred că măcar în așa mod pot, un pic, să-i ajut, să fiu alături de ei”, povestește Olga, punându-și speranța că acest război se va finaliza cât mai repede și ea, împreună cu fiul ei, se vor întoarce acasă.

Le este foarte recunoscătoare tuturor celor care au ajutat-o să se cazeze într-un adăpost sigur, i-au oferit un acoperiș de asupra capului și mese calde. Dar cel mai mult contează, spune ea,  atitudinea primitoare cu care au fost întâmpinați, încă de la vamă, dar și pe parcursul aflării în Centru.

Alte activități destinate copiilor ucraineni, refugiați în Ungheni

De subliniat că și angajații Bibliotecii Publice Raionale „Dimitrie Cantemir” vin în ajutor refugiaților ucraineni. Astfel, biblioteca oferă servicii gratuite refugiaților de wi-fi, consiliere psihologică, activități distractive și educative. ”Misiunea bibliotecii este de a promova valorile general umane și a drepturilor fundamentale ale omului: pacea, dreptul la viață, prietenia, integritatea, libertatea, democrația”, spune Nadejda Mihai, șefa bibliotecii.

Totodată, grație implicării primăriei Ungheni, 22 copii ai refugiaților din Ucraina frecventează orele la Liceul „Alexandr Pușkin” din municipiul Ungheni. Marea majoritate sunt elevi în clasele primare. Directoarea liceului, Ludmila Moroi, susține că au fost primiți bine de ceilalți copii și că deja s-au integrat în noile colective.

Autoritățile dau asigurări că, în scurt timp, se va decide modalitatea de înscriere la grădinițele din municipiu ale copiilor refugiați din Ucraina.

Autor: Tatiana Tesliuc

 

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *