Părerile unor părinți referitor la vaccinarea anti-COVID în rândul copiilor

Imagine simbol

De la începutul campaniei de vaccinare, din martie 2021, peste 27% din populația eligibilă din raionul Ungheni s-a imunizat cu prima doză. Inițial, campania a fost constituită în trei etape. În prima, au fost vaccinați prioritar angajații din Sănătate.

A doua etapă a permis vaccinarea în rândurile angajaților de menținere a ordinii publice, lucrătorilor din Educație, personalului din cadrul serviciilor sociale, dar și a persoanelor cu vârsta mai mare de 60 ani, aflate în grupul de risc. În cea de a treia etapă, care se desfășoară acum, are loc imunizarea populației generale.

Vaccinarea împotriva COVID-19 în rândul copiilor din categoria de vârstă 12-17 ani a început din data de 18 noiembrie 2021. Ne-am propus să aflăm la Centrul de Sănătate Ungheni dacă părinții sunt interesați să-și imunizeze copiii. Datele arată că la data de 11 martie, la Centrul de vaccinare din cadrul Centrului de Sănătate Ungheni erau înregistrați 59 de copii, cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, care s-au vaccinat anti-COVID.

Cum decurge vaccinarea anti-COVID la Centrul de Sănătate din Ungheni

Natalia Bargan, medic de familie, a subliniat că vaccinarea în rândul copiilor decurge cam lent. „Întâlnim dificultăți în procesul de vaccinare, deoarece mulți părinți nu sunt de acord să-și imunizeze copilul”, a adăugat medicul. Natalia Bargan consideră că unul dintre motive ar fi știrile false, distribuite pe rețelele sociale, ceea ce înseamnă că populația are mai mare încredere în informația de pe rețelele respective, decât în cea oferită și argumentată de către specialiștii în domeniu. Pentru a crește nivelul de încredere în vaccin, medicul crede că este nevoie de a mediatiza doar informația veridică, care vine de la surse sigure.

Părerile părinților referitor la vaccinarea copiilor sunt împărțite

Violeta, mama unei adolescente de 15 ani din orașul Ungheni, spune că inițiativa de a se imuniza anti-COVID a fost chiar a fiicei. În familia lor s-a discutat frecvent despre rolul vaccinurilor care, în trecut, au ajutat la eradicarea multor boli. „Practic, a fost decizia fiicei să se vaccineze. La început, chiar a fost indignată că nu le permiteau și copiilor. Iar atunci când, în sfârșit, a apărut această posibilitate, Paula a fost printre primii copii care s-au vaccinat. Nu am observat reacții adverse, doar că a avut o stare de somnolență abia a doua zi”, a precizat femeia.

Mama adolescentei spune că membrii familiei ei au încredere în știință, de aceea nu au avut nici un motiv de îngrijorare că acest vaccin a fost dezvoltat într-un interval de timp relativ scurt în comparație cu alte preparate.

„Ne-am vaccinat toată familia și aceasta ne-a dat o încredere că nu ne vom infecta, dar am respectat și măsurile de protecție. Ne bucurăm că se atestă o imunitate colectivă în prezent în toată lumea, ceea ce înseamnă că în curând vom reveni la normal”, mai adaugă mama adolescentei. Un plus la toate este că imunizarea le-a oferit și libertatea de a circula, dat fiind faptul că familia deseori pleacă la Iași, iar în perioada de restricție nu ar fi putut călători fără certificat de vaccinare.

Pe de altă parte, Natalia, mama unei alte adolescente de 15 ani, spune că, deși ea este vaccinată, deocamdată nu vrea să-și imunizeze copilul. „Dacă inițial eram pentru vaccinare și încercam să-i conving pe toți cei apropiați că vaccinarea este singura soluție de a scăpa de pandemie, acum însă nu prea sunt convinsă de acest lucru. La nici jumătate de an după doza II, m-am îmbolnăvit de COVID-19. Fiică-mea a fost cea care a avut primele simptome, iar eu le-am avut la câteva zile după ea. Fiica a avut o formă foarte ușoară, iar eu – ușoară și nu prea”. Iată anume boala a fost un impediment pentru a lua decizia de a-și imuniza copilul.

Deși nu este împotriva vaccinării anti-COVID, mama adolescentei zice că totuși nu se grăbește să facă acest lucru. „Îmi aduc aminte că atunci când au apărut vaccinurile pentru adulți, fiică-mea mă întreba adesea când vor fi vaccinuri și pentru copii. Chiar m-a întrebat dacă eu aș fi de acord să o vaccinez. Atunci i-am spus ferm: „Da!” Am observat că ea chiar își dorea să se imunizeze. Dacă va reveni din nou la acest subiect, desigur că eu nu voi putea să-i interzic”, a spus mama adolescentei.

Potrivit Nataliei Bargan, medic de familie la Centrul de Sănătate Ungheni, la copii, boala evoluează într-o formă mult mai ușoară. Iar de cele mai multe ori, ei sunt asimptomatici și le transmit boala adulților. Iar când vine vorba de sechele în urma infecției cu noul coronavirus, se pot observa doar în cazul în care copilul a suportat o pneumonie.

 Ce trebuie să cunoască un părinte

Medicul a explicat că părinții ar trebui să înțeleagă că, odată ce copilul va fi imunizat, nu este exclus ca acesta să nu se infecteze ulterior. În experiența ei, întâlnește mulți pacienți ce își exprimă dezacordul dat fiind faptul că, deși sunt vaccinați, s-au infectat cu COVID-19. „Vaccinul, în momentul de față, nu doar protejează de infectare, dar te ferește de forme gravă de boală, cum sunt pneumoniile, care pot duce la deces. Odată vaccinat, chiar dacă se întâlnește cu o sursă de infecție, copilul sau adultul este mai protejat decât de cei nevaccinați”, a precizat medicul Natalia Bargan.

Notă: Vaccinarea copiilor are loc doar la solicitarea părintelui/tutorelui sau reprezentantului legal și cu acordul informat al lor. Pentru imunizarea copiilor este utilizat vaccinul Pfizer –BioNTech Comirnaty prin administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile. Imunizarea este permisă doar în centrele de vaccinare din cadrul instituțiilor medicale și interzisă în cadrul punctelor mobile organizate în localități.

Autor: Tatiana Tesliuc

Editor: Elena Cucu


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *