Aurelian Bereghici: „Aici, în Rusia, este interzis să pronunți, sau sa scrii cuvântul „război””

Aurelian Bereghici din satul Petrești, de 20 de ani muncește în Rusia. Are studii juridice și este manager într-o companie de construcții. Iar acum, după 20 de ani, a hotărât să se întoarcă acasă definitiv. Motivele sunt diverse. Dar o mică parte din decizia de a întoarce acasă, a fost luată și în contextul războiului ruso – ucrainean.

– Fiind mai aproape de „centrul evenimentelor”, aș vrea să ne spuneți care este atmosfera în capitala Rusiei, în contextul războiului din Ucraina?

– În primul rând, aș vreau să menționez că aici este interzis să pronunți, sau sa scrii cuvântul „război”. Este oficial că ceea ce se întâmplă în Ucraina, este o „operațiune specială” pentru a denațifica, a demilitariza Ucraina și a ajuta Republicile Populare Donețc și Lugansc.

Pentru faptul că ai prononțat sau scris cuvântul „război”, poți fi amendat sau chiar tras la raspundere pâna la 15 ani. Acestea se consideră un „fake” împortiva armatei ruse.

Dar, în prima zi, când început așa zisa „operațiune”, era o liniște totală, ca înainte de ploaie, cum s-ar spune. Acum însă se simte, cu toate că propaganda lucrează destul de bine, aș zice. Unele surse alternative, cum ar fi radioul „Эхо Москвы” (n. red. – Ecoul Moscovei) a fost lichidată, iar „Дождь” (n.red. – Ploaia) s-au oprit singuri din emisie pentru că și-au dat seama că riscau să fie sancționați pentru ca politica lor nu coincidea cu cea a Kremlinului. A rămas doar ziarul „Новая газета” (n.red. – Ziarul nou).

Este o situație când nimeni nu știe ce va aduce ziua de mâine.

– Rețelele sociale sunt blocate (vorbind de cele ale companiei META), cum se informează rușii? Știu ei ce se întâmplă, în realitate în Ucraina?

– Da, sunt blocate Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, se mai vorbește și despre YouTube dar încă nu se știe. Dar, deocamdată, poți folosi VPN ca sa intri pe conturile retelelor siciale. Dar sunt tentative de a fi blocate și VPN-urile. Deocamdată, cei care vor să se informeze corect, folosesc acest mod de conectare.

În ceea ce privește canalele de televiziune, acestea lucrează și propaganda este eficientă. Multor emisiuni neutre, cum ar fi „Поле Чудес” sau „Голос” li s-au luat licența pe această perioadă și au fost înlocuite cu emisiuni politice. Înțeleg că scopul rușilor e să lasă doar presa propagandistă cum era în URSS, dar nu știu dacă le va reuși

– Se simte o frică a oamenilor atunci când ies din case, sau nu prea? Mai ales că se arată că se organizează tot mai multe proteste anti Putin în mai multe țări, inclusiv Rusia?

Deocamdată nu există o frică, dar există o neîncredere în ziua de mâine. Cu ajutorul propagandei rusești, ei cred că armata rusă eliberează Ucraina de națiști și ei chiar cred că se va întâmpla acest lucru și toată lumea va fi fericită. Pe canalele rusești nu arată cum se bombardează Mariupoli, sau Haricov. Dacă chiar apar careva imagini se spune că, chipurile, ucrainenii se bombardează între ei, fiindcă nu sunt profesioniști și o fac din neatenție.

În genere, cam 70 la sută, susțin politica Kremlinului și nu-și dau seama ce se întâmplă în statul vecin, nu au tot tabloul și au făcut din litera Z un simbol național, dar sunt și câțiva oameni mai progresiști care știu.

Eu cred că le va fi frică atunci când Rusia se va prăbuși economic și cu siguranța ea se va prăbuși.

– Care este situația cu salariile? Se simt oamenii încrezuți în ziua de mâine?
Nu sunt mari schimbări cu salariile, nu se simt atât de mult sancțiunile. Chiar și cele peste 300 de companii care au plecat din Rusia, sunt obligate ca timp de 3 luni să le achite salariile foștilor angajați.

Dar mai rău e că unele uzine au început să-și stopeze activitatea, spre exemplu Autovaz, Kamaz, pentru că nu au cu ce înlocui piesele străine. Cu astfel de probleme se vor confrunta, cred, mai multe fabrici și uzine, și abia atunci se va simti și lipsa salariilor.

Toți economiștii susțin că va fi foarte greu din punct de vedere economic. Vorbind de prețuri, acestea se ridică cam cu 20% la diferite produse alimentare.

– Dar referitor la valută, este pe piața rusească? Și-au făcut oamenii rezerve de valută, așa cum și-au făcut la noi de când a început războiul?

Referitor la acest capitol, situația e critică. Au fost înghețate rezervele valutare ale Rusiei și statele Uniunii Europene au interzis să se aducă valută în Rusia, nu doar persoanelor juridice, dar și celor fizice. Exact și SUA a pus embargo la valută.

Schimburilor valutare nu le este permis să schimbe euro sau dolari pâna pe 9 septembrie. Nu știu ce va fi după. Iar persoanele care au conturi în valută în băncile rusești li se permite să scoată doar 10 mii de euro/dolari.

Desigur că nimeni nu și-au putut să-și facă rezerve pentru că nimeni nu a știut că se va porni această „operațiune”.

– Se spune că lipsesc produsele alimentare din magazine, sau se formează cozi la magazinele alimentare. Este adevărat?
Nu este atât de grav, dar cred că peste o perioadă se vor termina stocurile și atunci va fi mai grav, se va simți lipsa produselor alimentare. Am văzut și eu unele secvențe, dar sunt în suburbii. Însă aici nu cred că e vorba de lipsuri, dar mai mult o teamă că vor rămâne fără produse alimentare. Eu cred însă, că începând cu luna mai – iunie, se va simți lipsa produselor. Primele vor dispărea medicamentele, apoi produsele de igienă. Este evident acest lucru.

– Iată, de zeci de ani, moldovenii pleacă în Rusia să muncească. În ultimul timp, unii s-au reorientat și au plecat spre alte țări, alții au rămas. Din punctul tău de vedere, ce vor face acei moldoveni care au rămas acolo, fie să muncească, fie că și-au întemeiat familii sau și le-au luat cu ei?
Cei care au familii, serviciu, cu toate că situația economică va fi grea, cred că nu vor pleca. Părerea mea subiectivă ar fi că doar 20% dintre aceștia ar pleca. Și asta penntru că oamenii nu încearcă să schimbe ceva radical, chiar dacă le este greu, așa e psihologia omului.

Dar în ultimii ani, nu prea au venit moldovenii în Rusia din cauza situației econonice, dar și din cauza Covid-ului. Și dacă va continua așa, Rusia, cred că se va transforma într-o Uniune Sovietică, cu hotarele închise și chiar nu cred că moldovenii vor mai veni aici. În plus, nu știu dacă situația în Rusia va fi mai bună decât în Republica Moldova.

– Spuneai că ai decis să te întorci acasă definitiv. E din cauza a tot ceea ce se întâmplă acum, sau sunt alte motive?
Da, am decis să mă întorc, deși această decizie am luat-o de mai mult timp. Dar abia acum o voi realiza. Dar e o decizie luată nu în contextul celor ce se întâmplă în Ucraina. Aceasta a avut doar o mică parte. Din punct de vedere moral, pentru mine e greu. Mă simt străin în această comunitate unde eu gândesc altfel decât cei care mă înconjoară. Deși s-ar părea că avem aceeași mentalitate ca și rușsii, pentru că venim din aceeași URSS, dar totuși suntem diferiți de ei.

Sunt de părerea că acolo unde ne naștem, acolo trebuie să fim de folos, iar eu vreau să urmez anume acest lucru. Sper să fie bine.

– Care vă sunt planurile de viitor?

Este o vorbă: dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale. Așa că mă abțin să-mi zic planurile de viitor, dar sper să le pot realiza.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *