La început de martie, victimele războiului din Transnistria au fost comemorate și la Călărași

În fiecare an, la început de martie este consemnată prin manifestări de comemorare a celor căzuţi la datorie în perioada Războiului de pe Nistru.

Un astfel de eveniment s-a ținut în a doua zi de primăvară și la Inspectoratul de Poliție din Călărași, acolo unde este instalat și un Monument al eroilor căzuți în conflictul din Transnistria. La eveniment au participat reprezentanți ai autorității publice locale, combatanți, rude ale acestora, dar și alți invitați.

În acest context, Zinaida Țurcanu, vicepreședinta raionului, și-a exprimat respectul pentru combatanții care au luptat pentru apărarea integrității Republicii Moldova. „Nu avem niciun drept să dăm uitării această zi şi acele nume, care au dat dovadă de curaj și stoicism în lupta pentru apărarea integrității țării. E regretabil că raionul Călărași a pierdut, în acel război, tocmai șase bravi bărbați, care și-au dat viața în luptă, lăsându-și familiile îndurerate”, a subliniat ea.

La rândul său, Vasile Iosob, președintele Asociației Veteranilor de război din raionul Călărași, a povestit despre ororile acelui conflict, amintind despre regretații Ion Sprîncean, Vasile Diaconaș, Oleg Cucuetu, Feodosii Stratan, Ion Frunze și Mihail Boț – cei care nu au mai revenit acasă din război. ”Din păcate, vremurile tulburi în care trăim nu ne oferă siguranță în ziua de mâine. Sper din toată inima că tinerii de azi nu vor fi nevoiți să ia armele în mâini pentru a-și apăra țara. E mult prea dureros să asiști la vărsări de sânge și să simiți cum zboară gloanțele pe deasupra capului”, a declarat Vasile Iosob.

Cel mai emoționant moment al evenimentului a fost, de departe, discursul în versuri, ținut de mama lui Feodosii Stratan, care nu și-a mai revăzut fiul plecat la război. La acea vreme, Feodosii avea doar 22 de ani și abia revenise din armată.

Așa cum în această primăvară s-au împlinit trei decenii de la debutul războiului, anul 2022 este declarat ”Anul recunoștinței față de veteranii de război, participanți la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova”. Cu acest prilej, mai mulți dintre veteranii călărășeni au primit diplome și premii din partea Consiliului raional, a Primăriei orașului, dar și a Secției Administrativ-Militare Călărași.

Pentru cei prezenți la eveniment s-a dat și un mic spectacol cu muzică și recital de versuri. Toți cei de față au adus în discuție pericolul de izbucnire a unui nou război pe teritoriul țării, exprimându-și speranța că acest lucru nu se va întâmpla.

După încheierea oficială a evenimentului, participanții au depus flori la Monumentul eroilor căzuți la Nistru.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *