De ce încă nu scad prețurile la carburanți? Ce răspunde ANRE

Foro simbol Sursa: rg.ru

Pentru a asigura o claritate deplină în privința mecanismului de formare și plafonare a prețurilor maximale de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard – benzină COR 95 și motorină, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revine cu informații de concretizare asupra modului de calculare și componentele care determină nivelul acestora.

La baza formării prețurilor maximale de comercializare a produselor petroliere principale de tip standard stau 4 componente:

  1. Valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare zilei efectuării calculului (se modifică zilnic în funcție de prețul la bursă și cursul de schimb leu/dolar);
  2. Acciza (AC);
  3. Taxa pe valoare adăugată (TVA);
  4. Marja comercială specifică (se modifică semestrial de către Agenție).

Prețul unei tone de benzină sau motorină se stabilește de rafinărie – în funcție de evoluția zilnică a cotațiilor internaționale Platts, exact după cum este reflectat și în prețul calculat de către ANRE.

Prin urmare, prețul actual la carburanți este influențat exclusiv de media pentru ultimele 14 zile a cotațiilor Platts. La moment această medie este încă într-o ușoară creștere din motivul majorărilor accelerate ce s-au înregistrat de la începutul lunii martie și până la data de 8 martie inclusiv, prețuri care și astăzi încă influențează nivelul mediu al cotațiilor.

Totodată, ANRE asigură consumatorii că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard generează prețuri corecte și transparente, care odată cu depășirea ultimelor efecte ale valului actual de creștere, vor reflecta fidel tendințele de scădere înregistrate în ultimele zile. Toate cifrele și calculele efectuate de ANRE sunt publice și corectitudinea acestora poate fi verificată pe pagina oficială a instituției (www.anre.md). Agenția rămâne în continuare deschisă să ofere clarificările necesare tuturor persoanelor interesate.

Menționăm că mâine, 17 martie, benzina 95 se va ieftini cu 3 bani, astfel încât un litru va costa 27,69 lei, iar motorona se va scumpi un ban și va costa 26,92 lei litrul.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *