Ion Rusu, singurul bărbat bibliotecar din raionul Ungheni

Ne-am obișnuit să vedem o femeie printre rafturile de cărți de la bibliotecă. Ion Rusu din satul Costuleni sparge stereotipurile și demonstrează că funcția de bibliotecar este potrivită și pentru femei, și pentru bărbați.

La vârsta de 62 de ani, Ion Rusu are o profesie mai puțin întâlnită în rândul bărbaților – cea de bibliotecar. El este singurul bărbat printre cele peste 50 de bibliotecare din bibliotecile sătești din raionul Ungheni.

Stă la cârma bibliotecii din Costuleni deja de doi ani. Ion Rusu nu a avut niciodată tangențe cu biblioteconomia, activând anterior în domeniul medical, însă a ales acest domeniu ca un bun prilej de a se autodezvolta.

Nici vârsta apropiată de pensionare, nici lucrul, care nu e atât de simplu pe cât pare, nu l-a demoralizat. „Aici vin copiii, le ascult preferințele, le propun ce este mai interesant, conform vârstei lor. Primesc o deosebită plăcere de a lucra la bibliotecă. Această profesie este foarte folositoare atât mie, cât și societății”.

În cei doi ani de activitate la bibliotecă, nu s-a confruntat cu situații în care i s-ar fi spus că această profesie este specifică femeilor. Din contra, este privit cu admirație de către colege pentru faptul că exercită această funcție. De asemenea, colegele îi sar în ajutor atunci când el întâmpină unele neclarități sau dificultăți.

Pe lângă faptul că această „profesie este interesantă”, vorba dânsului, include și anumite responsabilități, pe care Ion Rusu le îndeplinește conștiincios. Spune că profesia de bibliotecar nu se rezumă la acțiunea de a împrumuta cărți, ci implică și numeroase activități tematice cu utilizatorii bibliotecii.

Ceea ce-l bucură nespus e faptul că copiii sunt motivați să vină la bibliotecă, ușile acestei instituții fiind mereu deschise. Printre cei mai fideli utilizatori ai bibliotecii sunt elevii. Periodic vin și persoane în etate. „Bunăoară, s-a adresat la bibliotecă o femeie trecută de 80 de ani, care și-a manifestat dorința de a răsfoi cartea „Un strigăt pe Nistru”, autor Gheorghe Budeanu, mai ales că un fecior de-al ei a luptat în conflictul transnistrean”, povestește bibliotecarul.

Ion Rusu spune că, de când își desfășoară activitatea de bibliotecar, a devenit mai interesat de cărți. În plus, este conștient că rolul pe care-l are un bibliotecar în comunitate este să dezvolte aptitudini, să informeze, să cultive legătura dintre săteni și carte.

De subliniat că fondul de cărți de care dispune biblioteca din Costuleni este unul impunător. Pe rafturile bibliotecii se regăsesc peste 7.500 de cărți.

Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *