Aliona – ucraineanca care a renunțat la tot în țara ei și s-a refugiat în Ungheni

Cadru general

Pe Aliona și pe cele două fiice ale ei, Daria și Margareta, venite din Odesa (Ucraina), le-am întâlnit pe 1 martie, la un punct de colectare a ajutorului umanitar pentru refugiații ucraineni din orașul Ungheni. Ele au ajuns la Ungheni, duminică, 27 februarie.

Au venit  pentru a-și lua unele produse de primă necesitate, atât  alimentare, cât și de igienă.

Fiica cea mai mare, Anastasia, care este jurnalistă, a rămas în Kiev. „E dedicată profesiei. Noi o rugăm să părăsească Kievul, deoarece raionul în care locuiește este ținta bombardamentelor. De multe ori este nevoită să se ascundă și în adăposturi. Dar nu a vrut să meargă cu noi, iar acum îmi fac griji enorme pentru ea”, povestește Aliona.

Soțul Alionei și-a petrecut familia până la hotarul cu Republica Moldova și s-a întors înapoi, oferindu-se voluntar pentru a-și apăra țara. „Desigur, l-a început, el nu ne-a spus despre acest lucru, iar când am vorbit ieri cu el, (note red.: luni) deja îi dăduseră uniformă militară și armă. Cu soțul vorbim zilnic și, acest lucru a fost posibil datorită voluntarilor, care ne-au conectat la rețeaua de internet”, mai spune Aliona.

Femeia spune că nu s-a așteptat moldovenii, în special unghenenii, să-i ajute pe ucraineni. „Chiar de când am pășit hotarul țării voastre, oamenii și-au oferit ajutorul, deoarece am trecut vama pe jos, ne-au ajutat să cărăm gențile. Iar când am ajuns în Ungheni, voluntarii, dar și vecinii din blocul în care ni s-a oferit găzduire, și-au arătat generozitatea, ne-au oferit de mâncare… Chiar nu ne-am așteptat la așa primire. Un mare mulțumesc tuturor”, spune femeia cu lacrimi în ochi, după care adaugă „Suntem refugiați… acesta este un cuvânt strașnic. Am lăsat totul în urmă… Împreună cu soțul am avut un serviciu, iar acum nici financiar nu stăm prea bine”.

Una dintre fiicele Alionei are o problemă de sănătate, iar voluntarii din Ungheni au ajutat-o să ajungă la un medic, care a consultat-o și i-a oferit tratament.

La moment, apartamentul îl împarte cu încă o ucraineancă și fetița ei, în vârstă de cinci anișori.

P.S. Pentru că Aliona a refuzat să fie fotografiată în prim plan, am postat un cadru general de la Punctul de colectare. 

Autor: Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *