Fântânile din raionul Ungheni vor fi promovate, grație unui proiect implementat de către Secția Cultură

Prin implementarea proiectului „Apa – matricea existenței. Cercetare, actualizare și valorificare”, Secția Cultură și Turism din Ungheni, își propune să valorifice și să promoveze rolul și importanța apei pentru existența umană.

Astfel, proiectul va fi lansat la data de 22 martie, de Ziua Mondială a Apei. În cadrul proiectului se preconizează a fi realizate un șir de activități menite să scoată în evidență apa, care este o matrice a existenței.

În acest context, elevii din instituțiile de învățământ artistic extrașcolar, vor participa la un concurs raional de lucrări plastice cu tematica „Izvoraș cu apă lină”.

În luna aprilie – iunie vor fi efectuate activități de salubrizare în unele sate ale raionului. Galina Moraru, specialist principal la Secția Cultură și Tursim, spune că acțiunile vor consta în amenajarea și cărățarea surselor de apă din afara localităților. De altfel, primele activități au prins contur. „Izvorul „La plopi” din satul Petrești deja a fost salubrizat, la fel ca și cel din Todirești. Acțiuni de salubrizare se vor desfășura și la fântânile din Chirileni, Todirești, Cetireni, Florițoaia Veche, Florițoaia Nouă, orașul Ungheni, Cornești, Mânzătești, Măcărești, Mănoilești, Boghenii Vechi, etc.

În colaborare cu Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI) se vor organiza repetiții demonstrative cu transpunerea scenică a obiceiurilor. „Spre exemplu, „Săpatul fântânii” este un obicei ce va fi pus în scenă la Cetireni, de Ziua Pământului.

Iar transpunerea în scenă a „curățatului fântânii” va fi realizat de către formația folclorică „Ilincuțele” la Chirileni, după Rusalii”, spune Galina Moraru.

În prima vineri după Paște, atunci când Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, se va desfășura concursul raional „Cea mai interesantă istorie despre sursa acvatică”. Iar în colaborare cu Uniunea Meșterilor, în luna mai, va avea loc o tabără de creație a cioplitorilor în lemn. Aceștia vor confecționa inventarul pentru fântână, cum ar fi: colacul, budăiul, ciutura, dar și alte obiecte amplasate în preajmă: uluce, săgeți și răstigniri. De asemenea, la sfârșitul lunii iulie, în satul Grăseni, se intenționează, în colaborare cu surorile Osoianu, de a organiza „Popasul Folcloric – Acasă la Andrei Tamazlâcaru”.

„În toate activitățile planificate, se va pune un mare accent pe tradiții și obiceiuri, legate de apă”, a conchis dânsa.

Potrivit Galinei Moraru, se preconizează ca proiectul „Apa – matricea existenței. Cercetare, actualizare și valorificare”, să fie încheiat la mijlocul lunii octombrie. Totodată, în aceeași zi, va avea loc simpozionul științifico-practic „Folcloristul Efim Junghietu. In Memoriam”, cu genericul „Apele mici fac râurile mari”.

Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *