Robotica este atractivă și pentru fetele din Sculeni

Fetele din satul Sculeni vor studia robotica. Acest lucru va fi posibil grație proiectului „Robotica atractivă și pentru fete”, implementat de Grupul de inițiativă „Actives” din localitate.

Proiectul este realizat cu susținerea AO Centrul Național de Studii și Informare pentru Problemele Femeii „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Euro­peană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor).

Startul proiectului a fost dat pe data de 4 februarie, perioada de implementare fiind de 7 luni.

„Vom încerca, prin activitățile noastre, să spargem stereotipurile de gen cu privire la masculinizarea unor profesii, prin oferirea oportunității atât fetelor, cât și băieților din localitate de a participa la ore de instruire în domeniul roboticii”, ne spune Aliona Guțu, membră a Grupului de Inițiativă.

Astfel, vor fi organizate o serie de activități cu scopul de a informa și sensibiliza localnicii – copiii, tinerii și adulții cu privire la egalitatea de gen, fenomenul discriminării, diminuarea stereotipurilor etc.

Pentru început, vor fi procurate seturi de robotică, după care fetele și băieții de la Liceul Teoretic Sculeni vor fi inițiați în acest domeniu nou.

„Este un proiect foarte important atât pentru instituție, elevi, cât și pentru comunitatea întreagă. Odată cu implementarea acestuia, vrem să demonstrăm că și fetele sunt interesate de robotică, de tehnologie și inginerie, nu doar băieții”, a mai adăugat Aliona Guțu.

Centrul de robotică se va afla chiar în incinta Liceului. Elevii ne-au spus că abia așteaptă deschiderea centrului, pentru a învăța ceva nou și util.

„Vreau să mă implic în acest proiect pentru a demonstra că și fetele sunt pricepute în robotică și pot face lucruri la fel de inovative. Va fi o activitate super interesantă, nouă pentru mine și care îmi va dezvolta anumite deprinderi de viață”, a subliniat Vitalina Rusu, elevă la Liceul din Sculeni.

Și Cornel Galiț, din același liceu, spune că se va implica în calitate de voluntar în acest proiect pentru a afla cât mai multe informații despre robotică, pentru a le discuta minuțios și, poate, „vom ajunge să le predăm următoarelor generații”. „Scopul nostru este de a consolida egalitatea între genuri. Nu este, niciodată, meseria bărbatului mai presus decât a femeii, sau a femeii mai presus decât a bărbatului. Vom demonstra că orice meserie sau activitate poate fi realizată atât de femei, cât și de bărbați”, a subliniat el.

Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *