La Sipoteni s-a făcut lumină şi în câteva dintre cele mai îndepărtate mahalale ale satului

Imagine simbol
Imagine simbol

Oamenii din Sipoteni se simt acum mult mai în siguranţă. Se întâmplă după ce iluminatul public stradal a fost extins pe un segment de circa 15 kilometri de drum, chiar şi în unele zone ale satului unde nu a existat până acum.

Realizarea a fost posibilă graţie implementării Proiectului „Consolidarea Siguranței cetățenilor comunei Sipoteni” în cadrul Proiectului „Promovarea activității Poliției bazată pe Drepturile Omului în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova.

Potrivit lui Vasile Raţă, primarul comunei Sipoteni, valoarea totală a proiectului este de aproximatv 25 de mii de euro. Şi chiar dacă a fost semnat un contract abia în ultimele două luni ale anului trecut, lucrările au fost executate deja sută la sută. Primarul susţine că cele 316 corpuri de iluminat montate  sunt led-uri şi funcţionează în bază de panouri solare, aşa că nu a fost nevoie de racordări la electricitate şi de alte formalităţi.

Aşa cum prevede conceptul proiectului, activitatea de bază a constat în instalarea unui sistem de iluminat stradal pentru asigurarea climatului de siguranță în comunitate și încrederea populației în serviciile oferite de către poliție și autorităţi.

Dat fiind faptul că Sipoteni este un sat ce numără peste 7500 de locuitori, autorităţile susţin că este destul de dificil să acopere toate necesităţile comunităţii, iar întunericul reprezintă un real pericol pentru localnici. Acum, după ce au fost montate led-uri pe cei 15 kilometri de drum, primarul susţine că iluminatul stradal acoperă aproximativ 70% din suprafaţa localităţii.

„Am reuşit să montăm foarte rapid corpurile de iluminat şi ne bucură faptul că nu vom fi nevoiţi să identificăm bani în bugetul local pentru a plăti facturi mai mari la energia electrică, deoarece ele funcţionează pe baterii solare. Nu am avut nevoie nici de proiect tehnic, astfel că pot afirma că am reuşit să atragem un proiect minunat. Nu ne rămâne decât să căutăm în continuare oportunităţi pentru a rezolva definitiv problema iluminatului public la Sipoteni”, a declarat Vasile Raţă.

Potrivit autorităţilor, implementarea proiectului a fost posibilă datorită unui parteneriat creat între Asociația Obștească „Baștina- Sipoteni”, Primăria Sipoteni şi Inspectoratul de Poliție Călărași.

CĂLĂRAȘI | Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *