Începând de ieri, 15 februarie, jurământul de credință față de România poate fi depus și la Biroul Consular al României din Ungheni

Cei care vor să obțină cetățenia statului român, pot depune jurământul de credință față de România și la Biroul Consular al Rămâniei din Ungheni. Acest serviciu a fost deschis ieri, 15 februarie. În prezenţa consulului general, Petrişor Dumitrescu, a avut loc prima ceremonie de depunere a Jurământului de credinţă faţă de România. 

„Extinderea serviciilor consulare face parte integrantă din Planul de reformă consulară lansat de Ministerul Afacerilor Externe, la iniţiativa ministrului, Bogdan Aurescu. Obiectivul procesului de reformă este facilitarea accesului cetăţenilor la serviciile consulare şi îmbunătăţirea calităţii şi condiţiilor de procesare a acestora, precum şi menţinerea unor standarde înalte în activitatea de lucru cu publicul şi a unei conduite ireproşabile în toate situaţiile”, se arată într-un comunicat al Consulatului General al României la Bălţi.

„Profund conştienţi fiind de responsabilitatea ce ne revine pentru soluţionarea tuturor cererilor de servicii consulare, ţinând seama de toate solicitările Dumneavoastră şi înţelegându-vă foarte bine problemele şi nevoile, Colectivele Consulatului General al României la Bălţi şi al Biroului Consular la Ungheni depun eforturi constante pentru îmbunătăţirea prestării serviciilor consulare”, se mai arată în comunicat.

De subliniat, capacitatea de prelucrare a solicitărilor de depunere a Jurământului de credinţă faţă de România a fost extinsă, prin implicarea Biroului Consular la Ungheni. Astfel, o parte din cererile depuse la Consulatul General al României la Bălţi sunt transferate, în ordinea cronologică a depunerii, către Biroul Consular la Ungheni, persoanele interesate fiind notificate prin e-mail despre această modificare.
După validarea cererilor de către angajaţii Biroului Consular, solicitanţii vor primi o nouă notificare şi se pot programa individual, pe platforma www.econsulat.ro. Portalul pentru programare va fi operaţionalizat în fiecare zi de vineri, începând cu ora 15.30.

Reamintim că președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, deputatul Constantin Codreanu, i-a solicitat public, în 2019, printr-o intervenție live pe facebook, Ministrului Afacerilor Externe și al Integrării Europene de la Chișinău de atunci, Nicu Popescu, să răspundă pozitiv dorinței României de a extinde gama de servicii oferite de Biroul Consular al României de la Ungheni.

„Biroul Consular de la Ungheni a fost creat în scopul de a servi cât mai bine locuitorii din regiune, însă, pentru a-și atinge obiectivul stabilit, este necesară extinderea ariei serviciilor consulare”, a spus dânsul, după care a precizat: ”Din păcate, miniștrii precedenți nu au dat curs acestei solicitări. Sper ca noul ministru să aibă înțelepciunea necesară pentru a o face”, a spus dânsul atunci.

Potrivit deputatului, printre serviciile care ar putea să le ofere Consulatul de la Ungheni ar fi și depunerea jurământului de credință, care, la ora actuală, poate fi depus doar la Bălți, Chișinău și Cahul, ceea ce provoacă mari incomodități și cozi interminabile.

Foto: radiochisinau.md

📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *