Un memorandum pentru dezvoltarea unui serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale

Recent, UN Women Moldova și Consiliul Raional Ungheni au încheiat un memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea unui serviciu specializat pentru victimele violenței în raionul Ungheni.

Acesta va fi primul serviciu de acest fel din Republica Moldova și va fi înființat cu susținerea Uniunii Europene, în cadrul proiectului EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni, implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Memorandum asigură crearea și pilotarea unui serviciu specializat pentru victimele violenței sexuale în conformitate cu legislația Republicii Moldova, Convenția de la Istanbul, precum și conform celor mai bune practici din Uniunea Europeană.

„Semnarea acestui memorandum este un semn al faptului că acest serviciu specializat destinat victimelor violenței sexuale va fi bine implementat și va avea o durabilitate. Uniunea Europeană va continua să sprijine astfel de proiecte, mai ales că, pentru prima dată avem un Plan de Acțiune pentru egalitate de gen până în anul 2025, care va include acțiuni ambițioase de promovare a egalității de gen și a emancipării femeilor. În acest context, ne-am dori ca acest serviciu din Ungheni să fie unul de succes și ulterior, să fie replicat la nivel național”, a subliniat Victoria Neaga, manageră de proiect în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Serviciul specializat va oferi posibilitatea ca victimele violenței sexuale să poată beneficia de „servicii integrate sub același acoperiș” centrate pe necesitățile victimelor și supraviețuitoarelor violenței. Astfel, va fi asigurat dreptul la intimitate, dreptul la asistență psihologică și medicală specializată. Centrul creat va fi un loc sigur unde vor putea fi colectate probe medico-legale în timpul unei singure vizite; astfel, va fi consolidată colaborarea intersectorială între profesioniștii din toate domeniile (polițiștii de sector, reprezentanții administrației publice locale, asistenții sociali, reprezentanții medicali, psihologi etc.) ca să intervină prompt și profesionist în cazurile de violență sexuală.

„Este un serviciu unic și important atât pentru Ungheni, cât și pentru Republica Moldova. Sper să fie un exemplu și pentru alte localități. Prin acest memorandum ne angajăm să oferim tot suportul victimelor violenței sexuale din regiune”, a menționat și Ghenadi Mitriuc, președintele raionului Ungheni.

Statisticile arată că la nivel național, în 2020, la Telefonul de Încredere pentru femei au fost recepționate 105 apeluri, ce vizează 48 cazuri de violență sexuală, iar toate victimele violenței sexuale sunt femei și fete. „Pot fi și multe cazuri care nu sunt raportate, din cauza traumelor sau a stigmei, iar acest centru va oferi un spațiu de încredere și siguranță pentru persoanele care vor avea nevoie de consiliere judiciară, psihologică, socială, etc. Este crucială apariția unui astfel de serviciu atât la nivel local, cât și la nivel de țară”  a subliniat Dominika Stojanoska, reprezentanta UN Women Moldova.

În cadrul serviciului specializat vor activa medici, asistenți medicali și psihologi. Serviciile vor fi oferite confidențial victimelor violenței sexuale cu respectarea standardelor internaționale.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *