De luni, 24 ianuarie, toți copiii intră în regim de studii online

Începând cu ziua de luni, 24 ianuarie, toate școlile din Republica Moldova trec la învățământul online. Copii vor învăța în regim online până la data de 4 februarie, cu posibilitatea de a fi extinsă perioada.

Iar salariații care au copii în vârstă de până la 12 ani, dar și copii cu dizabilități pot beneficia, în perioada trecerii la lecțiile online, de zile libere și de până la 150 de lei pe zi, din bugetul de stat, ceea ce reprezintă circa 50% din câștigul salarial mediu lunar brut pe zi. Indemnizațiile sunt valabile pentru două categorii: părinți/tutori ai copiilor cu vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei instituții de învățământ; părinți/tutori ai copiilor cu dizabilități, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. În cazul în care 50% din salariul de bază al salariatului pentru o zi este o sumă mai mare de 150 de lei, angajatorul se obligă să achite din surse proprii o indemnizație cel puțin egală cu diferența dintre indemnizația calculată conform Articolului 781, alin. (1) din Codul muncii și indemnizația achitată din bugetul de stat conform Regulamentului. Indemnizația pentru zile libere va fi acordată salariaților, la cererea scrisă a unuia dintre părinți sau a tutorelui, depusă la angajator. Cu excepția familiilor monoparentale sau a tutorelui care va supraveghea copilul în perioada menționată, salariații vor anexa și o declarație pe proprie răspundere cu privire la solicitarea indemnizației de către unul dintre părinți.

De zile libere va putea beneficia doar un părinte.

Despre alte mecanisme care ar permite ca impactul restricțiilor să fie atenuat atât în rândul angajatorilor, cât și în rândul salariaților puteți citi pe Zdg.md


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *