Acordul pentru construcția unui nou pod peste Prut este deja pregătit

Irinel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor din România, a anunțat că a fost agreat textul final privind acordul dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind construcția podului rutier de frontieră, peste râul Prut, situat între localitățile Ungheni din România și Ungheni din Republica Moldova.

Totodată, secretarul român de stat a oferit mai multe detalii desore Acord. „Acordul prevede construcția podului rutier de frontieră, care va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova). În cadrul negocierilor, au fost discutate condițiile stabilite la trecerea frontierei de stat a personalului implicat în executarea lucrărilor de construcție, dar și aspecte ale regimului fiscal și vamal pentru mărfurile și mijloacele de transport necesare construcției podului.

Termenul de executare a lucrărilor, conform documentului, este de 2 ani de la începerea lucrărilor. Guvernul României va asigura finanțarea lucrărilor de construcție a podului și a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul României. Suma totală a fost estimată la 40 de milioane euro. Iar construcția drumului de acces și a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finanțată de Guvernul de la Chișinău, cu un cost estimativ de 2 milioane euro”, a detaliat Scrioșteanu.

La fel, secretarul de stat susține că au fost purtate discuții și pentru semnarea Acordului dintre Guvernul R. Moldova și Guvernul României privind reabilitarea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localitățile Giurgiulești (Republica Moldova) și Galați (România), care a fost deja reabilitat la finele anului 2021, valoarea lucrărilor fiind de circa 8 milioane RON, asigurată în totalitate de Guvernul României.

Semnarea celor două acorduri se preconizează a fi realizată în cadrul ședinței comune a Guvernelor României și R. Moldova, planificată pe 11 februarie.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *