VIDEO / „Din dragoste pentru ei” și „Gara prin ochii lor”- 2 filme documentare create de tinere din Ungheni

„Din dragoste pentru ei” și „Gara prin ochii lor”, sunt două filme documentare realizate de către tinerii ungheneni, participanți la atelierul „Exploration Lab”, realizat în cadrul Festivalului „Punți de Moldox”, ce s-a desfășurat la Ungheni.

Timp de cinci zile, 7 tinere, pasionate de film, au învățat cum să creeze un film documentar. În cadrul atelierului, care s-a desfășurat în perioada 15 – 19 septembrie, tinerii au însușit aspectele de bază ale realizării unui film documentar, iar la final, sub îndrumarea regizorilor Nora Agapi (România) și lui Călin Laur (Republica Moldova) au realizat un scurtmetraj pe teme sociale care îi preocupă.

Astfel, filmele documentare pe care au reușit tinerii să le realizeze au fost „Din dragoste pentru ei” și „Gara prin ochii lor”. După care, acestea două au fost prezentate în ultima zi a Festivalului „Punți de Moldox” publicului unghenean.

Dana Mihăilă, una dintre participante, a menționat că în cadrul Laboratorului Moldox, împreună cu celelalte participante, au învățat despre ce este un documentar, anumite tehnici de filmare, regie și montare, atât la nivel teoretic, cât și practic. Echipa Danei a decis să abordeze problemele cu care se confruntă Școala de Hipism, prin realizarea scurt metrajului „Din dragoste pentru ei”. Nevalorificarea zonei, condițiile precare în care stau caii și salariile mici ale angajaților sunt aspectele relatate în film, de către cele patru tinere din prima echipă.

De asemenea, Dana Mihăilă a împărtășit din experiența echipei sale și a zilelor în care au fost antrenate în atelierul Exploration Lab. Astfel, fetele își începeau activitatea la ora 6 dimineața, îndurând și frigul primelor ore ale începutului de zi, dar și vântul care sufla cu intensitate pe dealul în care se realizau filmările.

Iar Livia Covaliov a ținut să împărtășească din experiența echipei sale, care a realizat filmul „Gara prin ochii lor”, un film ce scos în evidență istoria, dar și prezentul Gării Internaționale Ungheni.

Tânăra povestește că totul a fost un proces extrem de complex. Debutul atelierului a fost marcat de către sesiunea de brainstorming, apoi a continuat cu aflarea numerelor de telefoane, pentru a putea obține accesul de a filma atât pe teritoriu, cât și în interiorul Gării.

Iar în seara de 19 septembrie, ambele echipe au așteptat cu nerăbdare proiecția filmelor pe care le-au elaborat. „Filmul pe ecranul mare arată diferit. M-am simțit mândră de noi!”, a opinat Dana Mihăilă.

„Am avut momente de neuitat alături de o echipă de oameni absolut fantastici. După vizionarea filmulețului, am răsuflat adânc, pentru că filmul la care s-a lucrat atât de mult, în final, a ieșit atât de bine”, a opinat șiu Livia Covaliov.

De subliniat că Festivalul Internațional de film documentar „Punți de Moldox”, s-a organizat pentru prima dată la Ungheni și timp de trei zile, a prezentat publicului unghenean cele mai apreciate filme prezentate de-a lungul anilor la Festivalul Moldox, dar și producții autohtone, cât și discuții publice, pe diferite teme sociale.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *