Prânzuri calde pentru persoane nevoiașe din Pârlița, pregătite de o localnică

15 persoane nevoiașe din Pârlița beneficiază de prânzuri calde de două ori pe săptămână. Cea care le deschide ușa în zilele de marți și sâmbătă este Ana Negară, o locuitoare din Pîrlița, care se ocupă de prepararea prânzurilor calde. „Toți trebuie să fim receptivi și să le dăm o mână de ajutor”, a specificat Ana Negară.

Toate produsele alimentare sunt donate de către Cristina Spînu, fondatoarea Asociației Obștești „Frigiderul Comunitar” din Chișinău. „”

La propria bucătărie, Ana Negară face tot posibilul ca să le asigure o masă caldă beneficiarilor.

Astfel, categoria de persoane menționate, primesc de două ori pe săptămână o porție de ciorbă, felul doi și neapărat un desert, care constă fie din fructe proaspete, fie din prăjituri.

Iar lucrul cel mai important, e că familia o susține pentru a realiza această inițiativă, pe care o desfășoară, exclusiv, în bază de voluntariat. „Soțul mă duce cu mașina ca să distribui prânzul, majoritatea persoanelor sunt țintuite la pat sau se deplasează greu”, precizează Ana Negară.

Dorința de a dărui și celui care nu are

Ana Negară spune că dintotdeauna și-a dorit să ajute oamenii sărmani. Încă din frageda-i copilărie a fost martoră la unele scene, care au lăsat o amprentă adâncă asupra dorinței ei de a dărui și celui care nu are.

Astfel, vizualizând trecutul prin prisma amintirilor, ea povestește că atunci când mama ei cocea un cuptor cu pâine, lege era ca întâi să dea de pomană, apoi să guste și membrii familiei. La fel făcea și tatăl ei. „Când era vremea pepenilor verzi, primul pepene copt se dădea, apoi membrii familiei savurau din aceste fructe de sezon. Am fost învățați să-l ajutăm pe cel care nu are”, a precizat Ana Negară.

Astfel, având exemplul de a ajuta format încă de mică, Ana Negară spune că a încercat de mute ori să discute și cu angajații de la Direcția Asistență Socialăși Protecție a Familiei din Ungheni, poate ar putea aplica la careva proiecte, prin care ar putea să hrănească persoane nevoiașe. I s-a spus că trebuie să-și fondeze o asociație. A strâns o serie de documente, ca într-un final, să i se spună că nu mai sunt astfel de proiecte.

 „Frigiderul Comunitar” – soluția optimă pentru a hrăni persoanele aflate în dificultate

Soluția, însă, nu a întârziat să apară. „O prietenă de a mea a văzut un reportaj la televizor despre o doamnă care oferă mâncare persoanelor nevoiașe, în Florești și mi-a trimis să mă uit. De cum am văzut emisiunea, am încercat să mă informez, apelând la primăria din Florești, ca mai apoi, să fac legătura directă cu Cristina Spînu, fondatoarea Asociației Obștești „Frigiderul Comunitar”.

După mai multe discuții, ulterior, Cristina Spânu, a venit la Pîrlița să vadă condițiile de casă în care Ana Negară va pregăti prânzul. Următorul pas a constat în transmiterea produselor alimentare de către Cristina Spînu, dar și a caserolelor de unică folosință, borcanelor în care pune felul întâi și multe alte lucruri utile.

 Reușește și la serviciu, și să pregătească prânzul

Necătând la faptul că Ana Negară are un serviciu, totuși reușește și să pregătească mâncare și să hrănească cele 15 persoane identificate în zilele de marți și sâmbătă. „Cel care vrea să facă un lucru bun, întotdeauna reușește”, subliniază dânsa. Uneori, spune ea, îi mai sar în ajutor și vecinele.

Ana Negară spune că o să continue să hrănească persoanele nevoiașe. Aceasta motivează prin faptul că văzând greutățile prin care trec acești oameni, nu-i mai poate lăsa și e convinsă că o să-i ajute în continuare. „Cu lacrimi în ochi, așa mă întâlnește lumea la care mă duc să le ofer prânzul. Și ar fi bine ca fiecare dintre noi să facă gestul acesta”, a conchis femeia.

 Tatiana Tesliuc


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *