Patru copii din Nișcani, care acum cinci ani au fost părăsiți de mamă, au acum casa la care au visat

Trei surori și frățiorul lor de numai trei ani au rămas fără căldura mamei după ce aceasta i-a lăsat pe motiv că merge la muncă peste hotare și nu a mai revenit la ei. În cei cinci ani care au trecut de atunci, copiii au fost îngrijiți de un tată cu probleme de sănătate și de o bunică bătrână. Cele șase suflete au trecut prin greutăți mari, iar locuința în care trăiau ajunsese într-o stare deplorabilă.

Potrivit primarului Petru Sorici, atunci când familia a nimerit în vizorul autorităților, ducea multe lipsuri, iar copiii riscau să fie despărțiți de rude și instituționalizați. Totuși autoritățile au depus eforturi ca să îi ajute să rămână împreună în propria locuință. Tatăl devenise depresiv, iar lucrătorii de la primărie au lucrat mult cu el ca să-l convingă să nu se dea bătut și să meargă la muncă pentru a-și crește copiii. Rezultatele au fost pozitive, iar acum familia trăiește din banii pe care aceștia reușește să îi câștige muncind din greu.

Primarul susține că de fiecare dată când s-a ivit ocazia, celor șase li s-a oferit sprijin. În cazul lor s-a făcut uz de suport monetar, s-au lansat diverse campanii de ajutorare, iar atunci când cineva se oferea să ajute familii nevoiașe din Nișcani, această familie avea prioritate. ”Cele trei fete dormeau cu bunica lor într-o cămeruță mică, iar fratele și tatăl lor în alta. Casa între timp rămăsese fără o fereastră, acoperișul curgea, iar aspectul exterior îi făcea pe copii să fie rușinați de ruinele în care trăiau. Atunci când Sergiu Artene, vicepreședintele raionului Călărași ne-a spus că ar exista posibilitatea ca o asociație filantropică să ofere sprijin familiilor defavorizate din sat, gândul m-a dus imediat la această familie”,  susține primarul de Nișcani. Astfel, după ce s-au îndeplinit toate formalitățile, iar proiectul a fost acceptat, situația familiei s-a schimbat.

La rândul său, Sergiu Artene a declarat că proiectul de îmbunătățire a condițiilor de trai a celor patru copii abandonați de mamă din satul Nișcani este pe ultima sută de metri. ”Acest proiect a fost finanțat de AO Pro Umanitate Germania cu concursul Consiliului raional și a Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei Călărași. Rezultatul este la vedere. Copiii vor beneficia de condiții de trai civilizate: bucătărie, apă centralizată, canalizare, baie și veceu. Ne punem toată speranța că acești copii să crească buni cetățeni…”, a subliniat vicepreședintele.

Autoritățile de la Nișcani se declară foarte recunoscătoare donatorilor și tuturor celor care și-au adus aportul ca cei patru copii care învață în clasele a II-a, a III-a, a VI-a și a VIII-a să se simtă bine la ei acasă. ”Sunt niște copii buni și sârguincioși. În ciuda tuturor greutăților, aceștia au frecventat regulat școala, au purtat haine curate și s-au arătat respectuoși. M-am bucurat să îi văd mult mai veseli și încrezători zilele trecute. Sunt convins că vor aprecia gestul celor care i-au ajutat și vor crește niște oameni corecți”, a conchis primarul de Nișcani.

Autor: Doina Harea

Foto: Sergiu Artene

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *