Locuitorii comunei Bahmut nu vor mai avea probleme legate de accesul la apă de calitate

Peste 1750 de locuitori din Bahmut vor bea apă potabilă direct de la robinet. Acest lucru a devenit posibil grație atragerii unui proiect în comunitate, lucrările căruia, potrivit autorităților locale, sunt pe ultima sută de metri.

Potrivit primarului Igor Godea, problema apei la robinete persistă de ani buni la Bahmut. În localitate nu există sonde arteziene, astfel că apa ce curge prin apeduct este exclusiv din izvoarele de pe dealurile din apropiere. Doar că de la un an la altul debitul de apă a scăzut, iar pe timp de vară lucrurile deveneau din ce în ce mai complicate. Cel mai greu se descurcau instituțiile publice din localitate.

Astfel, grație Proiectului „Accesul comunității locale din Bahmut la servicii comunale – extinderea rețelei de alimentare cu apă potabilă”, realizat cu suportul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, prin intermediul Ambasadei Republicii Polone la Chișinău în anul 2021, situația s-a îmbunătățit. Cei zece mii de euro oferiți de polonezi, în sat a fost reabilitat captajul la nouă izvoare, dintre care 5 au fost practic construite de la zero.

”Am reușit să triplăm debitul de apă. Dacă până nu demult reușeam să acumulăm 30 de metri cubi în 24 de ore, atunci acum am ajuns să numărăm nu mai puțin de 100 de metri cubi. Este o mare reușită pentru noi”, susține primarul.

Și lucrurile bune nu se opresc aici. Odată ce a fost rezolvată problema captării apelor din izvoare, administrația primăriei s-a aventurat într-un alt proiect, din alte fonduri, care va oferi șansa la conectarea la apeduct tuturor doritorilor din sat. Proiectul este în derulare și se estimează a fi gata în primăvara anului 2022. ”Apa din izvoare este de calitate și corespunde cerințelor sanitare. Ne propunem să reabilităm întreg sistemul de aprovizionare, asfel încât să uităm problemele legate de apă potabilă la robinetele fiecărui locuitor din comuna Bahmut”, a conchis Igor Godea.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

One Comment

  • Tot respectul pent-ru primarul nostru. Dumnezeu să-l binecuvinteze si multa sanatate cu realizari frumoase…Multumim mult..

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *