Centrul orașului Călărași este ocrotit de un dac și de un arcaș, ambii înarmați

 ”Arcașul lui Ștefan” și ”Dacul lui Decebal” au apărut recent în centrul orașului Călărași. Sculpturile uriașe, înalte de peste trei metri, au poposit lângă ”Călărețul” ce stă de ceva vreme în Scuarul Domnitorilor și a devenit între timp celebru.

Sculpturile noi, la fel ca și prima, au fost realizate de talentatul Nicolae Vieru – renumit pictor și sculptor din Meleșeni, Călărași, membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova, cunoscut prin celebra Horă a Haiducilor de pe dealul satului Bravicea.

Trecătorii și oaspeții Călărașilor sunt atrași de noile figuri sculptate și zilnic poți observa oameni fotografiindu-se în preajma lor. Autorul spune că a lucrat aproximativ 3 luni la realizarea celor două lucrări, care au fost create dintr-o combinație de lemn și metal. E de menționat faptul că și de această dată toate cheltuielile sunt suportate de autor. Acesta a renunțat de la o vreme la comenzile pe care le avea și muncește, cu entuziasm, pentru a înfrumuseța centrul orașului Călărași.

”Inițial mi-am propus să acopăr în totalitate cu metal carcasa din lemn a dacului și arcașului, dar pe parcurs am renunțat la idee și am lăsat-o cumva la vedere. A ieșit ceva mai puțin ordinar”, a subliniat Nicolae Vieru. Din cauza greutății sculpturilor, a fost nevoie de 5 oameni care le-au adus la destinație.

Expoziția de sculptură polivalentă este o inovație şi deja a început a prinde contur la Călărași, anume având ca piese de referinţă cele trei lucrări.

„Consider că este un loc foarte potrivit, chiar în inima orașului, unde trecătorii pot fi atrași de sculpturile polivalente montate, dar și de cele care abia urmează a fi expuse”, a declarat sculptorul.

Deocamdată nu există un termen clar până când va putea fi admirată expoziția de sculpturi. Nicolae Vieru susține că proiectul a ajuns cumva pe la jumătate de drum. Autorul ne-a spus că chiar dacă ideea era ca la expoziție să adere cât mai mulți artiști, deocamdată nimeni nu și-a arătat disponibilitatea, iar acest lucru îl demoralizează puțin.

”Cred că acest proiect ar trebui privit ca o oportunitate mai ales pentru artiștii în devenire. Nu pot înțelege de ce școlile de artă din raion au rezerve și caută scuze atunci când venim cu propunerea de a-și îndemna discipolii să se alăture cu sculpturi din diferite materiale. E o șansă pentru ei să își dezvolte spiritul creator, să dea frâu liber imaginației. Scopul nostru a fost anume de a descoperi oamenii creativi din împrejurimi. Nu e nevoie nicidecum de materiale scumpe, ci doar de voință”, ne-a declarat sculptorul.

Până la iarnă expoziția în aer liber, organizată de comun cu Muzeul de Istorie și Etnografie ,,Dumitru Scorțov-Russu”, se va mări. Și asta pentru că Nicolae Vieru lucrează intens la o nouă lucrare. De această dată trecătorii vor putea admira Sabia lui Ștefan cel Mare înfiptă în piatră, alături de o superbă coroană de metal. Totodată, la expoziție se vor alătura alte câteva sculpturi de dimensiuni mai mici, pregătite de sculptorul meleșenean.

Doina Harea


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *