„Egalitatea în obiectiv” – expoziție de fotografie inedită la biblioteca din Ungheni

În mod tradițional, în luna noiembrie, Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni organizează Zilele Bibliotecii. În acest an, seria de evenimente s-a încheiat cu o expoziție de fotografie care, în mare parte, a ilustrat egalitatea de gen în raionul Ungheni. Aceasta a fost lansată de Asociația Media-Guard, în parteneriat cu Ziarul de Gardă, în cadrul proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”.

Pe data de 12 noiembrie, la Biblioteca din Ungheni a avut loc lansarea expoziției de fotografie „Egalitatea în obiectiv”. La eveniment au fost prezenți tineri și tinere din diferite localități ale raionului Ungheni, care au participat, în luna septembrie, la o tabără fotografică unde au învățat cum să devină promotorii egalității de gen și ai drepturilor omului în societate, prin intermediul artei fotografice, și au experimentat tehnici de creare a portretelor, istoriilor foto și a expozițiilor fotografice. De asemenea, participanții au beneficiat de traininguri dedicate egalității de gen.

„Prin intermediul acestei expoziții va fi sensibilizată opinia publică, iar cei/cele care vor vedea aceste lucrări vor simți și gândi altfel. A fost depus mult efort pentru realizarea unui asemenea proiect și rezultatul este vizibil. Aceste eseuri fotografice spun o poveste și ilustrează fidel realitățile din Republica Moldova, inclusiv egalitatea de gen”, a subliniat Polina Panainte, managera Proiectului EVA.

Prezentă la eveniment, Victoria Neaga, reprezentantă a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat faptul că, în raionul Ungheni, situația se schimbă spre bine la capitolul egalitate de gen:

„Oriunde m-aș duce la Ungheni, peste tot se vorbește despre EVA”, a spus Victoria Neaga, după care a adăugat, adresându-se în special tinerilor și tinerelor: „Mă bucur pentru experiența voastră care a fost una extraordinară și sper că, datorită acestui proiect, ați învățat de la profesioniști arta fotografică, precum și ilustrarea pozitivă a femeilor și bărbaților din comunitatea voastră. Sper că ați luat totul de la aceste activități. O să simțiți, la un anumit moment, că ați crescut foarte mult”.

Fotografiile expuse redau activitatea de zi cu zi a mai multor femei din diferite domenii. Pentru unele, a fost o surpriză să se regăsească printre protagonistele expoziției.

 „Sunt plăcut surprinsă. Împreună cu elevii mei, suntem protagoniștii și protagonistele expoziției fotografice”, a menționat Veronica Rotari, profesoară la Liceul „Mihai Eminescu” din Ungheni.

„Sunt onorată să fiu și eu protagonista acestui proiect. Simt o stare de mândrie că m-am regăsit printre minunatele fotografii care ilustrează atât de bine realitatea în care trăim”, a menționat o altă protagonistă, Natalia Sajin.

Aliona Manciu, șefă de serviciu la bibliotecă, spune că acest eveniment a contribuit inclusiv la promovarea activității bibliotecii, fiind astfel demonstrat că ceea ce se face la bibliotecă este util comunității și „nu în ultimul rând, trebuie să susținem tinerii ambițioși și activi care văd viața prin obiectiv cu alți ochi”, menționând, totodată, că se simte onorată să se regăsească printre protagonistele acestei expoziții.

Potrivit Alinei Radu, președinta Asociației Media-Guard, expoziția de grup va fi disponibilă pentru public câteva săptămâni, după care fiecare participant va organiza o expoziție de autor în localitatea sa.

Articolul este realizat în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women, în parteneriat cu UNICEF Moldova.

Părerile și opiniile exprimate aici aparţin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *