Teatrul și pandemia. De la repetiții și spectacole, până la restricții și efectele acestora

Din nefericire, pandemia generată de virusul Sars-Cov-2 crează tot mai multe impedimente, atât pentru sănătate, cât și pentru derularea obișnuită a vieții cotidiene. Oamenii au fost privați, pentru o perioadă nedeterminată de timp, de anumite activități sociale și culturale, inclusiv.

Trupa de teatru „TeatrUngheni”, condus de către ungheneanul Edgar Bunea, a fost înființat în 2021, în plină pandemie.

Visul din studenție, realizat în pandemie

Ferm convins și de pericolul existent în legătură cu pandemia de Covid-19, Edgar, totuși și-a continuat visul din studenție – de a crea un teatru. Pentru că a studiat facultatea de Teatru și Artele Spectacolului la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, apoi a lucrat în calitate de actor într-un teatru imediat după facultate, i-a oferit prilejul de a vedea cum funcționează lucrurile din interior.

Nu s-a lăsat descurajat nici de faptul că pe parcursul anului, autoritățile au luat tot mai multe decizii și hotărâri cu privire la suspendarea, apoi reluarea acţiunilor culturale, dar și a numărului limitat de spectatori, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi a instrucţiunii privind măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la organizarea evenimentelor sau a acţiunilor culturale.

„Ideea proiectului nostru a apărut în pandemie, ceea ce nu ne-a încurcat să avem rezultate peste așteptările noastre”, a afirmat Edgar. El spune că repetițiile sunt stabilite după un orar flexibil, adaptat după programul tinerilor actori. Deși nu a întâmpinat probleme majore, totuși, în timpul pandemiei, cel mai greu a fost să gestioneze prezența tinerilor la repetiții.

În ceea ce privește spectacolele, Edgar afirmă că au fost realizate de la întemeierea teatrului – deja patru spectacole. Totuși, e de părere că, pandemia a fost cea care a împiedicat organizarea mai multor spectacole.

Cu ce a venit la pachet pandemia pentru Edgar Bunea

Pandemia a lăsat amprente pe activitatea sa în calitate de actor. Din cauza ei, a fost concediat de la locul de muncă, dintr-un teatru din orașul Deva. Totodată a pierdut și multe spectacole noi, dar și unele casting-uri. De asemenea, a avut parte și de reprezentări anulate.

„În concluzie, pot spune că, pandemia a afectat toată omenirea, inclusiv și lumea teatrală, doar că nu trebuie niciodată să renunțăm la ideea de teatru, într-o sală de teatru, cu actori pe scenă și spectatori prezenți”, a concluzionat coordonatorul echipei de teatru.

Teatrul online – este sau nu o soluție

Edgar consideră că teatrul trebuie să rămână mereu în format fizic, iar procesul artistic ar trebui  să se realizeze cu oameni în sala de spectacol. Posibilitatea de a „muta” teatrul în format online, o consideră ca fiind fără viitor. „Mie personal nu îmi place ideea de teatru online, am avut ocazia să fac master la distanță și am înțeles că teatrul online nu ar avea un viitor bine structurat în lumea noastră”, opinează Edgar.

În aceeași ordine de idei, consideră că teatrul este cu și lângă oameni, în prezent și cu trăiri naturale. Iar emoțiile transmise prin intermediul ecranului, consideră o latură foarte complicată de atins.

Respectarea măsurilor epidemiologice – o condiție necesară și la repetiții, și în sala de spectacol

Când au loc repetițiile, Edgar susține că singura soluție de a proteja tinerii și inclusiv pe sine, este purtarea măștii, pe care o consideră obligatorie în sala de actorie. Desigur și în sala de spectacol se respectă o serie de restricții: intrarea cu mască, dezinfectarea mâinilor și verificarea actului de vaccinare sau prezentarea unui test negativ.

Pentru că o bună parte dintre tineri încă nu au atins vârsta majoratului, părerile lor diferă vis-a-vis de necesitatea vaccinării. Unii sunt pentru vaccinare, alții sunt contra. O bună parte dintre tinerii majori, care fac parte din trupa de teatru, sunt vaccinați.

În timp ce tinerii din TeatrUngheni s-au împărțit cu părerile referitor la vaccinarea împotriva Covid-19, și Edgar, se pare, e încă în contradicție cu sine însuși. E convins că vaccinul nu e singura soluție de a te proteja de infecția virală și e nedumerit că încă nu s-a găsit o alternativă acestei probleme de sănătate publică.

În aceste condiții însă consideră că în lipsa alternativelor, vaccinarea rămâne a fi singura soluție de a ne proteja de virus. Mai crede că oamenii de știință, care au creat vaccinul, cu siguranță au reușit să salveze multe vieți.

„După părerea mea, lucrurile se vor normaliza, după ce o mare parte se vor vaccina sau vor deveni imuni la acest virus”, a conchis Edgar Bunea.

Tatiana Tesliuc

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *