De ce au fost defrișați brazii și ce urmează. Cetățenii întreabă – autoritățile răspund

Defrișarea unor molizi pe Piața Independenței, din fața Consiliului Raional, a generat multe discuții și emoții. În rândurile ce urmează, veți găsi răspunsul la întrebările cel mai frecvent întâlnite în aceste zile.

Săptămîna trecută, au fost defrișați molizii din fața Consiliului Raional din Ungheni. Care a fost motivul?
Pentru început, trebuie să se știe că a fost efectuată, de către specialiști veniți de la Chișinău,  examinarea acestor molizi, există actul fitosanitar al arborilor respectivi, care confirmă că brazii sunt deja depășiți ca vârstă pentru zonele urbane. Atenție, pentru zonele urbane! În pădure ar mai putut fi trăi vreo 40 de ani, dar în condiții urbane – nu. De ce? Pentru că, chiar și acel rând de brazi din fața Consiliului Raional, stătea exact deasupra cablului electric de 10 kilovolți (vedeți fotografia), ceea ce reprezenta un pericol mare pentru toată lumea. Atât timp cât acești brazi erau mici, nu exista acest pericol. Acum, din păcate, există.
Înțelegem foarte bine emoțiile și sentimentele oamenilor, dar, pe de altă parte, nu se poate de riscat și să așteptăm să se întâmple lucruri mult mai grave.

Municipiul Ungheni s-a numărat dintotdeauna printre cele mai verzi orașe din Republica Moldova. Dacă se taie tot mai mulți arbori, unde ajungem?
Noi avem un oraș foarte verde. Tradiția de înverzire va continua, doar că, vrem nou sau nu, lucrurile trebuie corectate. Cu siguranță, se vor face noi pași pentru a înverzi orașul, dar, de acum înainte, se va planta acolo unde este nevoie de plantat – în parcuri, în scuaruri, în zonele verzi etc. și nu în locurile unde există cabluri și comunicații subterane, fie că e vorba de fibră optică, rețea de apă, de canalizare și așa mai departe.
În fiecare dintre actele fitosanitare este indicat și cum se va face remedierea. În cazul respectiv, când au fost defrișați molizii din fața Consiliului Raional, ne-a fost recomandată plantarea de soiuri de brazi care nu cresc la o înălțime foarte mare, iar orientarea rădăcinilor e în așa fel că nu afectează comunicațiile. Plantarea acestor brazi, de soiurile recomandate de specialiști, se va face săptămâna viitoare. La început, vor fi plantați 5 brazi, vor fi plantați astfel, ca să avem și fațada Consiliului Raional vizibilă, și să fie respectată distanța până la cablul electric, pe care nu-l putem scoate de acolo. Practica respectivă o vom promova și o vom replica apoi mai departe, în toate zonele orașului.

Există în municipiu foarte mulți copaci uscați și semiuscați. De ce nu se defrișează și aceștia?
Da, există mult prea multe solicitări de defrișțare a arborilor în municipiul Ungheni. Oamenii se plâng că foarte mulți arbori, care au deja o vârstă înaintată, peste 50-60 de ani, afectează clădiri, fundații, le umbresc geamurile, astfel că lumina soarelui aproape că nu intră în interior. Totodată, pe lângă faptul că sunt bolnavi, au fost plantați prea des. În plus, mai și prezintă pericol de prăbușire peste clădiri, elemente de mobilier urban etc. Un pericol foarte mare îl reprezintă rădăcinile copacilor, care deja încolăcesc cablurile, comunicațiile subterane. Noi nu reușim să facem față lucrurilor, pentru că procedurile sunt foarte anevoioase și îndelungate. Uneori durează jumătate de an și mai mult până se obține autorizația de defrișare. Procedura cea mai importantă este întocmirea actului fitosanitar, care poate fi eliberat doar după examinarea de către specialiști a fiecărui arbore în parte. Anume ei vin cu recomandări cum trebuie de procedat în fiecare caz aparte. Pot fi defrișați fără autorizații doar arborii care prezintă pericol iminent.

Ce se va face cu lemnul brazilor defrișați, care, se știe, e un lemn destul de prețios?
Lemul rezultat va fi prelucrat și va fi utilizat la confecționarea unor bănci și pentru reparația celor existente, pe care, din păcate, le distrug unele persoane care nu au un comportament tocmai corect. Nu se merită să fie dat acest lemn pentru foc. La momentul de față, există lemn suficient de alte soiuri, care poate fi utilizat în acest scop.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *