Zilele Filmului Românesc ajung pe13 și 14 octombrie la Nisporeni

Două dintre cele mai importante filme românești ale ultimului an, dar și un film clasic vor putea fi urmărite pe 13 și 14 octombrie, la Casa Națională din orașul Nisporeni. Intrarea va fi liberă.

După o ediţie online în 2020, Zilele Filmului Românesc au revenit în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon din Chișinău, iar în perioada următoare evenimentul se va desfășura și în alte localități.

Astfel, în perioada 13-14 octombrie, spectatorii din Nisporeni sunt invitați la trei filme. Este vorba despre:

BERLINER (2020), în regia lui Marian Crișan. Proiecția filmului se va realiza miercuri, 13 octombrie, ora 18.00, la Casa Națională Nisporeni. 

Filmul „Berliner” aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Titlul vine de la sintagma „Ich bin ein Berliner”, din faimosul discurs anti-comunist al lui John F. Kennedy, ținut în Berlinul de Vest, în vara lui 1963.

Al doilea film, în regia lui Lucian Bratu, „UN FILM CU O FATĂ FERMECĂTOARE” (1966), va fi proiectat la Casa Națională Nisporeni, joi, la data de 14 octombrie, ora 15.00.

Filmul, emblematic pentru perioada anilor `60, are în prim-plan o tânără (Margareta Pâslaru) care a picat examenul la teatru şi îşi foloseşte farmecul personal pentru a dovedi că poate fi actriţă. Astfel, ea încearcă să se apropie de mai mulţi bărbaţi: un regizor de filme publicitare, un inginer descoperit la întâmplare în cartea de telefon şi un regizor secund.

Astfel, spectatorii vor putea urmări și filmul intitulat „#DOGPOOPGIRL”,din anul 2021, în regia lui Andrei Huțuleac, care va fi proiectat, de asemenea, joi, 14 octombrie, însă la orele 20.00, în incinta Casei Naționale Nisporeni.

Alina Moga e angajată a unei bănci din București, are o viaţă personală haotică, dar destui bani cât să-şi poată asigura o oarecare fericire. Calmul aparent al existenţei sale este zdruncinat în urma deciziei de a adopta un câine maidanez care regurgitează mâncare pe podeaua unui vagon de metrou. Incidentul este filmat de un adolescent şi postat pe o reţea de socializare. Haosul se dezlănţuie.

Invitatul special al ediției din acest an este unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, actorul de origine basarabeană Ion Sapdaru.

La Chișinău, în cadrul secțiunii Focus au fost proiectate trei filme cu Ion Sapdaru în rolul principal: „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu și „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat și la Casa Națională Nisporeni pe 13 octombrie, ora 18.00.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998). La Chișinău au fost proiectate două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Primul va putea fi văzut la Nisporeni, pe 14 octombrie, ora 17.00.

Zilele Filmului Românesc reprezintă un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova, Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaştilor din România.

Parteneri: Primăria orașului Nisporeni, Arhiva Naţională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

Sponsori: Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova, Balkan Pharmaceuticals, Betty Ice Chișinău, BCR Chișinău, Lucru Manual Moldova, Symbol Media, Idegraf, HaiKuTaTa, Raquette, Print Caro.

Parteneri media: Expresul, Jurnal TV, TVR Moldova, Moldova 1, Realitatea TV, RLive, RLiveTV, Bani.md, Noroc TV, Radio Chișinău, Radio Noroc, Diez, Moldova.org, Agora, Ziarul de Gardă, Gazeta de Chișinău, Ziarul Național, Deschide.md, Thewoman.md, Unimedia, Ea.md, Moldpres, Observatorul


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *