Tatiana Tesliuc: Asigurați-vă înainte de a porni la drum!

Cu stupoare am citit săptămâna trecută despre groaznicul accident produs pe traseul Ungheni –Chișinău, la intrarea în localitatea Pîrlița, care s-a soldat cu mai mulți răniți transportați la spital în stare gravă, dar și decesul unei fetițe de patru ani.

Potrivit informațiilor, mașina în care se afla familia și implicată în accident, se deplasa regulamentar. În acest caz, nu sunt în măsură să arăt cu degetul cine se face vinovat, oricum se știe. Cert e că viteza ucide, depășirea neregulamentară – provoacă accidente grave, uneori fatale. O greșeală de moment, o clipă de neatenție, neasigurarea înainte de a efectua manevra și impactul violent s-a produs.

Revenind la subiectul copiliței a cărei legături cu viața s-a rupt prea devreme. Uneori, suntem puși în fața faptului împlinit, abia atunci când suntem martorii, fie și indirecți, a unor asemenea accidente și poate fi un motiv de a ne trezi din nepăsare și iresponsabilitate.

Nimeni nu este scutit de astfel de situații. Credeți că cei implicați în accident au avut vreun indiciu, poate vreo premoniție legată de ce urma să se întâmple? Poate că da, poate că nu. Cert e că oricum nu i-a ajutat cu nimic, ce a avut de produs s-a și întâmplat.

Unde era scaunul auto al copilei sau înălțătorul? Dacă ar fi fost cuplată cu centura de siguranță și ar fi stat în scaunul auto, acum ea ar fi fost în stare gravă, dar în viață? Sunt mii de întrebări, cu răspunsuri suspendate în aer. Totul se rezumă la poate…

Datele statistice arată că scaunul auto reduce riscul de deces cu 80% și riscul de rănire gravă cu 90%.

Din păcate, pentru micuța care s-a stins din viață, nici măcar timpul nu mai poate îndrepta sau  corecta cele produse.

În societatea noastră, cu părere de rău, încă nu se conștientizează pe deplin necesitatea unui scaun auto și poziționarea corectă a copilului în acesta.

De cele mai multe ori, șoferii sunt prea încrezuți în calitățile lor excelente de a manevra un vehicol sau poate însăși propria ignoranță și principiu de a nu sesiza importanța cuplării centurii de siguranță a pasagerilor de pe bancheta din spate, fie copil sau matur.

În acest caz, poate într-adevăr ar trebui să se întreprindă măsuri mai drastice pentru cei care consideră inutil scaunul auto, să li se ia permisele celor care nu se sinchisesc să se conformeze în a transporta corect copilul.

Până la urma urmei, scaunul nu costă o avere. Poți să găsești și la mâna a doua, dorință să ai, că bani se găsesc. În schimb, vei obține certitudinea de a-ți ști copilul în siguranță. Este responsabilitatea ta ca părinte înainte de toate, ulterior și în calitate de șofer.

De ce trebuie ca o astfel de lecție cruntă să ne facă să medităm asupra unor aspecte pe care le considerăm a fi prea banale, pentru a fi puse în discuție și întreprinse măsuri?

De ce nu putem pur și simplu să o facem conștiincios, fără a aștepta ca mai întâi, să ne fie puse amenzi usturătoare, ca mai apoi, scrâșnind din dinți, să ne conformăm? Cred că până la urmă, ține de cultura și de nivelul de educație și responsabilitate a fiecărui din noi.

Așadar, asigurați-vă îninate de a porni la drum și cuplați copiii cu centura de siguranță!

 

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *