„Ordinul Republicii” pentru o ungheneancă și călărășeancă

ordinul republicii
În fotografie: Aşa arată Ordinul Republicii

Veronica Ilcu, asistentă parentală profesionistă în satul Teșcureni (Ungheni) și Tatiana Popa, fondatoarea muzeului „Casa Părintească” din Palanca (Călărași), au fost decorate, pe 15 octombrie, de către președinta țării, Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”.

Distincția le-a fost conferită pentru contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succesele profesionale atinse, precum și pentru spiritul civic de care au dat dovadă și implicarea plenară în viața societății.

Pe lista laureaților se regăsesc oameni de cultură și economiști, activiști civici și primari, profesori și cadre medicale, savanți și sportivi din întreaga țară. Sunt talente care au dus faima țării departe în lume ori care au muncit cu dedicație acasă pentru a salva vieți, a forma generații și a realiza proiecte inedite. Iar astfel – prin efort, tenacitate și profesionalism – au schimbat Moldova.

De altfel, 30 de personalități ce au marcat istoria de 30 de ani a Republicii Moldova au fost decorate cu „Ordinul Republicii”.

De asemenea, „Ordinul Republicii” este un semn de omagiu pentru o seamă de profesioniști și personalități de excepție care, deși nu mai sunt în viață, au lăsat o urmă importantă în istoria țării.

Ordinul Republicii este distincția de stat supremă a Republicii Moldova care se conferă pentru „merite excepționale în toate domeniile de activitate întru binele Patriei și al omenirii”.

De subliniat că și semnatarii Declarației de Independență, atît din Ungheni, cât și din Călărași, au fost decorați în 2012 cu „Ordinul Republicii” de către președintele de atunci, Nicolae Timofti. Iar în 2009, președintele interimar Mihai Ghimpu l-a decorat pe Nicanor Buzovoi, directorul general „Agrosfera-BM” din Pîrlița.


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *