Șeful DCSP Ungheni despre vaccinarea anti-Covid-19: mituri versus realitate

Campania de imunizare împotriva Covid-19, în Republica Moldova, e în derulare de mai bine de jumătate de an, iar miturile privind administrarea vaccinului încă bântuie și sunt actuale până în prezent în rândurile populației.

Se duc adevărate lupte prin campanii doar ca să le detroneze, dar se pare că, ori nu sunt suficient de convingătoare, ori sunt explicate fiind folosiți termeni sofisticați, greu de înțeles omului de rând.

Presa internațională, dar și cea națională deja scrie despre o pandemie a nevaccinaților. În astfel de momente, este imperios de a vorbi cu oamenii, de a le răspunde la întrebările care apar și nu găsesc răspunsuri clare și pe înțeles.

Iar cel mai important, e necesar de a alunga frica oamenilor privind imunizarea, cu argumente juste și logice, dar și cu explicații fondate, venite din partea specialiștilor în domeniu.

În cele ce urmează, ne-am propus să vă prezentăm cele mai frecvente mituri care sunt vehiculate pe larg de către opinia publică.

În acest context, Alexandr Cornei, șeful Direcției Centrului de Sănătate Publică Ungheni s-a oferit să ne aducă mai multe explicații argumentate pentru fiecare mit prezentat.

 Mitul 1: „Vaccinul anti-Covid – 19 are mai multe efecte adverse și dăunătoare pe termen lung, decât sunt cunoscute la ora actuală. Vaccinarea poate fi mortală”

Vaccinurile anti COVID-19 Pfizer/BioNTech și Moderna au fost realizate folosindu-se o tehnologie nouă pentru vaccinuri – ARN mesager (ARNm). Această tehnologie este cercetată de peste 10 ani, astfel încât companiile farmaceutice au putut începe procesul de dezvoltare a vaccinului chiar la începutul pandemiei. Studiile de siguranță, efectuate pe 40.000 de persoane, au arătat că cele mai frecvente reacții secundare sunt: sensibilitate la locul injectarii (84%), oboseala (63%), durere de cap (55%), dureri musculare (38%), frisoane (32%), dureri articulare (23%) și febra (14%). Trialurile sau studiile clinice nu au identificat reacții adverse amenințătoare pentru viață.

Mitul 2: „Dacă am avut Covid-19 și m-am vindecat, nu mai trebuie să mă vaccinez”

Acum nu există suficiente dovezi despre cât durează imunitatea naturală care apare după ce ai făcut boala Covid-19. Studiile au arătat că imunitatea este de scurtă durată si este nevoie de cercetari suplimentare pentru ca medicii și oamenii de știință să înțeleagă mai bine aceste aspecte legate de imunitatea naturală și de cea indusă de vaccin. Specialiștii cred că imunitatea post-vaccinare oferă o mai bună protecție decât cea naturală. De aceea, experții recomandă să te vaccinezi, chiar dacă ai făcut boala. Totuși, poți amâna vaccinarea timp de 90 de zile, din momentul în care ai suportat boala.

 Mitul 3: „Vaccinul nu protejează împotriva noilor tulpini de Sars-CoV-2, așa că nu văd rostul să mă vaccinez”

Nu este adevărat. Este normal ca virusurile să sufere mutații. Termenul de „variantă” sau „tulpină” se referă la acea versiune a virusului care are noi mutații. In cazul variantei B.1.1.7, identificată în decembrie 2020 în Marea Britanie, se consideră că vaccinurile folosite acum protejează împotriva acesteia. Însă, dacă virusul va continua să sufere mutații semnificative, eficacitatea vaccinului ar putea să scadă.

Acesta este motivul pentru care este important ca un număr tot mai mare din populație să se vaccineze, astfel încat să se întrerupă cât mai curând posibil lanțil de transmitere a virusului.

 Mitul 4: „Vaccinul anti-Covid – 19 ar putea reduce fertilitatea femeilor”

Vaccinul anti-COVID-19 nu va afecta fertilitatea. Confuzia a apărut atunci când un raport fals a apărut pe rețelele sociale, spunând că proteina Spike, care se găsește pe suprafața noului coronavirus, este aceeași cu o altă proteină Spike denumită Sincitina-1, care este implicată în creșterea și atașarea placentei în timpul sarcinii. Raportul fals spunea că după vaccinarea împotriva COVID-19, sistemul imunitar al femeii ar produce anticorpi împotriva acestei proteine diferite și ar afecta fertilitatea. Cele două proteine Spike sunt complet distincte, iar administrarea vaccinului anti-COVID-19 nu va afecta fertilitatea femeilor care doresc să rămână însărcinate, inclusiv prin metode de fertilizare invitro.

 Mitul 5: „Vaccinul împotriva Covid-19 a fost special conceput pentru a controla populația, prin introducerea unui microcip”

Nanotehnologia reprezintă studiul unor lucruri de dimensiuni extrem de mici care pot fi folosite în multe domenii științifice. Vaccinurile folosesc nanotehnologia sub forma unor nanoparticule de lipide care formeaza un înveliș de lipide ce protejează ARNm față de sistemul imunitar care ar putea să-l degradeze înainte de a ajunge în celulă. Mitul legat de microcipul de urmărire s-a născut după comentariul făcut de Bill Gates în cadrul unei întalniri a Gates Foundation cu privire la un certificat digital de evidență a persoanelor vaccinate. Tehnologia la care s-a referit nu reprezintă un microcip și nu a fost implementată în niciun fel în procesul de dezvoltare, testare și distribuție a vaccinurilor.

 Mitul 6: „Pacienții în vârstă, cu diferite comorbidități (boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezi, ș.m.d.) nu trebuie să se vaccineze”.

Tocmai adulții în vârstă sau care au boli asociate trebuie să se vaccineze. Acest grup are un risc mai mare de a face forme severe de boală, care să necesite spitalizare și la care să apară complicații și chiar decesul.

 Mitul 7: „Femeilor însărcinate sau celor care alăptează le este contraindicată administrarea vaccinului”.

Deși femeile însărcinate și care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, atunci când Food and Drug Administration (FDA) a autorizat vaccinurile anti-COVID-19 pentru utilizare de urgență, a menționat că aceste femei pot opta pentru vaccinare.

 Mitul 8: „Sufăr de o boală autoimună și sunt în categoria persoanelor cărora le este contraindicată vaccinarea”.

Vaccinurile ARNm nu sunt vaccinuri care conțin virusuri „vii” și astfel persoanele imunocompromise nu au un risc crescut, comparativ cu celelalte persoane.

 Mitul 9: „Cei care suferă de alergii sunt scutiți de vaccinul anti Covid-19”.

Se recomandă ca persoanele care au avut reacții alergice severe la oricare alt vaccin sau la tratamente injectabile (intramuscular, intravenos sau subcutanat) să consulte medicul curant înainte să se vaccineze. Alergiile obișnuite cum sunt rinita alergică sau alergiile alimentare nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinarea anti-COVID-19.

 Mitul 10: „Peste doi ani vor muri toți cei care s-au vaccinat”.

Un mit fals, neargumentat. Vaccinul nu este „bombă” care să o programezi peste cât timp să explodeze.

NOTĂ: Potrivit informațiilor oferite de către Direcția Centrului de Sănătate Publică Ungheni, de la demararea campaniei de vaccinare anti-COVID-19, în raionul Ungheni s-au vaccinat cu prima doză 19.481 persoane sau 23,17% din populația eligibilă. Cu ambele doze sunt vaccinate 13.783 persoane, ceea ce reprezintă 16,39 % din populația eligibilă.


 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *