Decizia CNESP. Cetățenii sunt obligați să dețină un act de identitate, inclusiv în transportul public

Imagine simbol

Toți cetățenii, cu excepția minorilor, sunt obligați, pe tot parcursul perioadei de stare de urgență în sănătate publică, să dețină un act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a documentului în timpul aflării în toate spațiile publice închise și deschise, inclusiv în transportul public, anunță realitatea.md

O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP).

Potrivit informațiilor emise în Hotărârea nr.63 din 8 octombrie, conform căreia deținerea unui act de identitate, o copie sau o fotocopie în format digital a acestuia va fi necesară și la prezentarea Certificatului COVID.

Totodată, persoanele care își propun să intre pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să respecte regimul de autoizolare trebuie să completeze și să prezinte fișa epidemiologică în format online care e accesibilă din data de 5 octombrie curent. Documentul se completează în intervalul de 72 ore înainte de intrare pe teritoriul țării, accesând pagina https://fisa-covid.gov.md/. Persoanele care vor prezenta informații false riscă să fie trase la răspundere conform legislației.

De asemenea, transportatorii de călători sunt obligați să verifice deținerea documentelor justificative pentru scutirea obligației de a respecta regimul de autoizolare. În caz contrar, vor asigura îndeplinirea fișei epidemiologice în regim online pentru toți călătorii.

„Până la 15 noiembrie curent, persoanele care nu au posibilitatea să completeze online fișa epidemiologică, sunt obligate să completeze și să semneze, pe suport de hârtie documentul, cu declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare cu o durată de 14 zile, iar Poliția de Frontieră va asigura introducerea manuală a datelor în sistemul informațional”, este menționat într-o notă informativă.

De asemenea, au fost aprobate noi condiții de revenire la studii cu prezență fizică pentru clasele, grupele academice care sunt plasate în carantină în urma confirmării unui caz pozitiv de COVID-19. Astfel, elevii/studenții vor reveni la studii cu prezență fizică după a 7-a zi din data confirmării cazului pozitiv dacă aceștia vor prezenta un test negativ pentru COVID-19 și dacă nu au înregistrat alte semne clinice de COVID-19. Cei care vor încheia perioada de carantină înainte de termen în baza unui test negativ, vor fi monitorizați zilnic până la a 14-a zi. Mai mult, testarea elevilor minori se va realiza gratuit și cu acordul părinților. Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică va asigura volumul necesar de teste în acest scop. Elevii care nu se vor prezenta la testare vor continua studiile în regim online și vor relua cursurile cu prezență fizică după 14 zile de perioadă de carantină.

Conform deciziei CNESP din 8 octombrie curent, autorităţile din domeniul ordinii publice și organelor cu funcții de control vor intensifica supravegherea respectării măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19 atât în cazul persoanelor fizice, cât și juridice.

 


📍Abonează-te la canalul nostru de Telegram și urmarește pagina noastră de YouTube și de Facebook 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *